Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” a informat, miercuri, că toate vaccinurile distribuite de Centrul naţional de stocare sunt transportate în condiţiile recomandate de către producător, respectându-se “cu stricteţe” lanţul de frig impus, atât stocare la -70 grade Celsius, manipulare în camera de frig de 2-8 grade Celsius, cât şi transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe cutia folosită nu influenţează în vreun fel siguranţa dozelor.

Precizările vin în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la folosirea ca ambalaj de transport pentru flacoanele de vaccin împotriva COVID-19 a unor cutii inscripţionate “Pizza”.

Cutiile corespund cu dimensiunile cutiei originale Pfizer

Institutul “Cantacuzino” afirmă că pentru demararea campaniei de vaccinare a fost aleasă soluţia achiziţionării din comerţ a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer, pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8 grade Celsius.

“În legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la folosirea ca ambalaj de transport pentru flacoanele de vaccin împotriva COVID-19 a unor cutii inscripţionate ‘Pizza’, facem următoarele precizări: vaccinul Pfizer-BioNtech este livrat de către producător în cutii cu dimensiunile 230/230/40 mm ce conţin 195 de flacoane a câte 5 doze fiecare. Numărul de doze de vaccin solicitate de spitale şi direcţiile de sănătate publică judeţene este, în majoritatea cazurilor, mai mic decât numărul dozelor aflate într-o cutie, motiv pentru care este necesară desfacerea cutiilor şi împărţirea flacoanelor în alte cutii mai mici. În acest sens, pentru demararea campaniei de vaccinare, a fost aleasă soluţia achiziţionării din comerţ a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer, pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8 grade Celsius”, explică Institutul “Cantacuzino”.

Potrivit sursei citate, distribuirea vaccinului a început în perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care furnizorii de ambalaje nu au avut activitate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea