Pentru perioada septembrie – noiembrie se contureaza o crestere a activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, dezvaluie anchetele de conjunctura efectuate de Institutului National de Statistica in septembrie, in randul managerilor companiilor din aceste domenii.

Acestia estimeaza in industria prelucratoare o crestere a volumului productiei in urmatoarele trei luni. Numarul de salariati din acest domeniu va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 77% din opiniile exprimate, iar preturile produselor industriale vor inregistra o crestere de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara.

Activitatea de constructii va inregistra in urmatoarele trei luni o crestere usoara a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi. Pe ansamblul sectorului se preconizeaza  pentru numarul de salariati o tendinta de stabilitate, corespunzator a 80% din estimari. Preturile lucrarilor de constructii vor creste, intensitatea urmand sa fie aproximativ  aceeasi cu cea din luna anterioara.

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni ale anului 2007, o  evolutie a vanzarilor de marfuri, cat si o cresterea a comenzilor adresate furnizorilor de marfuri.

 

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din acest sector si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul.

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata de managerii din domeniu ca fiind buna. Conform estimarilor din luna septembrie 2007, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine, in urmatoarele trei luni, trendul ascendent, numarul de angajati din sector va creste usor iar preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere moderata.

Sursa: Capital