Epidemia Covid-19 abia bate în retragere când tensiunile dintre Grecia și Turcia reîncep la frontiera delimitată de râul Evros (Mariţa). O mică bucată de pământ care aparține Greciei este cea care a făcut obiectul unei infracțiuni, joia trecută.

Inițial, soldații turci patrulau acolo. În 48 de ore, aproximativ treizeci dintre ei s-au stabilit acolo și chiar și-au plantat steagul pe această bucată a Greciei. Fără a explica pentru moment motivele gestului lor. Grecii se tem că turcii doresc să le fure o bucată de teritoriu.

Tratatul de la Lausanne 1923

Pentru a înțelege această teamă, trebuie să ne întoarcem la semnarea Tratatului de la Lausanne, în 1923. Acesta delimitează granițele dintre Grecia și Turcia. Mijlocul râului Evros separă cele două țări. Cu excepția faptului că de-a lungul istoriei și după lucrări făcute de mâna omului, albia râului s-a schimbat. Prin urmare, există în partea de est a râului câteva enclave grecești. Una dintre acestea este cea în cauză.

Același râu este un punct de trecere pentru migranții care, de la acordul semnat între Bruxelles și Ankara în 2016, au fost reținuți în Turcia atunci când mulți dintre ei doreau să intre în Uniunea Europeană. De când Noua Democrație și liderul său, Kyriakos Mitsotakis (dreapta) au câștigat majoritatea în Grecia, în iulie 2019, politica de migrație a avut tendința de a se înăspri.

Ankara face presiuni asupra UE

Migranții au devenit obiecte de negociere între cele două țări. Ankara face presiuni asupra UE, prin Grecia, deschizând porțile. Atena își consolidează granițele și respinge migranții. De asemenea, Grecia vrea să ridice un zid în acest punct de trecere … pe care sunt acum instalate trupe turcești.

Deși Grecia și Turcia sunt ambele membre ale organizației militare NATO, aceste două țări se înfruntă din ce în ce mai mult și au înăsprit controlul frontierelor lor.

Într-o primă fază, ministrul grec pentru Afaceri externe, Nikos Dendias, a declarat că este vorba doar despre o mică bucată de pământ, „câteva zeci de metri”, apoi i-a cerut explicații ambasadorului turc în Grecia.

La rândul său, ambasadorul Turciei la Atena a declarat pentru ziarul francez Liberation că este „în contact strâns cu colegii greci, deoarece am fost informați despre problemă. Din start, am fost de acord că aceasta nu este o dispută la frontieră. Mai degrabă, este o problemă tehnică absolut normală pentru vecinii care împart o frontieră. Nu este un subiect și nu ar trebui să devină unul”.

Cu toate acestea, climatul este propice îngrijorărilor. Pe de o parte, acest eveniment vine la câteva zile după ce revista germană „Der Spiegel” a  dezvăluit că un soldat turc a împușcat un polițist german care patrula în Grecia, în cadrul unei operațiuni Frontex, poliția de frontieră europeană.

Pe de altă parte, pe partea greacă, într-o perioadă în care epidemia Covid pare a continua, unii se tem că această poziționare a trupelor turce anunță o reluare a fluxului migrator … În nordul Greciei, populația este împotrivă sosirii migranților. În februarie și martie, mișcările migratorii au dus chiar la discordii profunde între Atena și Ankara.