Comandantul Zaharie Ahmad Shah, pilot al Malaysia Airlines cu 33 de ani experiență, a folosit un simulator artizanal pentru a se deplasa deasupra Strâmtorii Malacca și la limita cu Oceanul Indian, o traiectorie care frapează prin asemănarea cu cea folosită de zborul MH370, potrivit AFP, citat de Agerpres.

New York Magazine a divulgat această informație care aruncă o umbră de îndoială asupra comandantului de 53 de ani, analizând un document confidențial al anchetatorilor malaiezieni. FBI ar fi recuperat date care au fost șterse de pe simulatorul de zbor, înregistrate pe hard-disk-ul pilotului. "Am găsit un itinerariu de zbor, printre altele, care duce prin sudul Oceanului Indian, un element care ar putea fi interesant", explică documentul. Chiar dacă cele două traiectorii, cea a simulatorului de zbor și cea a zborului MH370, sunt comparabile, sfârșitul călătoriei simulate este situat de la 900 de mile (1.450 de kilometri) de posibilul loc al prăbușirii avionului. Avionul Boeing 777 al companiei aeriene malaieziene a dispărut la 8 martie 2014 cu 239 de persoane la bord, la scurt timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinația Beijing, și s-ar fi scufundat în Oceanul Indian. Această dispariție rămâne unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviației civile.
Guvernul malaiezian dă asigurări în continuare că nu cunoaște cauzele acestei dispariții. Zaharie Ahmad Shah era un militant al opoziției din Malaezia. Presa locală a scris că el ar fi avut o legătură îndepărtată de rudenie cu nora liderului opoziției, Anwar Ibrahim. Aceste informații au dus la apariția unei suspiciuni — considerate 'infame' de către anturajul său — conform căreia pilotul s-ar fi putut răzbuna pe condamnarea lui Anwar Ibrahim într-un proces pe care comandantul l-a denunțat ca fiind motivat politic.