Rata inflatiei a urcat in luna aprilie cu 0,42 puncte procentuale de fata de 0,21%, cat s-a inregistrat in luna martie, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Principala contributie la cresterea preturilor in luna aprilie 2006 fata de luna precedenta (+0,4%) au avut-o marfurile alimentare cu 0,18 puncte procentuale, marfurile nealimentare cu 0,17 puncte procentuale si serviciile cu 0,07 puncte procentuale.

In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri la cartofi (+4,8%), fructe proaspete (+2,7%), citrice si alte fructe meridionale (+1,6%), zahar (+1,6%), alte legume si conserve de legume (+0,8%), paine (+0,7%), branza (+0,5%) si unt (+0,5%). Cresterea de 0,3% la grupa „carne, preparate din carne si conserve din carne” a fost determinata de majorarea preturilor la carnea de oaie si miel, datorata Sarbatorilor de Paste si atenuata de scaderea preturilor la carnea de porc (-0,1%) si carnea de pasare (-0,5%). Au continuat sa scada preturile la oua cu -13,7% si la faina cu -0,4 %.

Cresterea cu 0,4% a preturilor la marfurile nealimentare s-a datorat in principal cresterii cu 3,5% la gaze naturale si cu 0,4% la tutun, tigari si incaltaminte din piele. In cadrul grupei marfurilor nealimentare a continuat scaderea preturilor la medicamente cu -1,1%.

Evolutia tarifelor la servicii a fost influentata in principal de cresterea tarifelor la: apa, canal, salubritate (3,0%), transport interurban – abonamente auto (1,6%), igiena si cosmetica (1,4%), confectionat si reparat imbracaminte si incaltaminte (0,9%), reparatii auto, electronice si lucrari foto (0,6%) si abonament radio, televiziune (0,5%). Aceste cresteri au fost estompate de scaderea tarifelor la telefon (-1,3%).

Sursa: INS, 10 mai 2006