Alina Gorghiu spune că registrul este un instrument util

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat că Registrul naţional automatizat cu persoanele care au comis infracţiuni cu droguri va fi „un instrument util”. Ea a spus că registrul va avea predominant un rol preventiv.

„Astăzi ştiu că facem o treabă bună! Votăm un instrument bun al statului român pentru combaterea traficului de droguri: înfiinţarea unui Registru pentru Traficanţii de Droguri. Este un instrument util, cu rol predominant preventiv. În acest registru, vor fi înscrişi toţi aceia care au comis infracţiuni legate de traficul de droguri, dar şi cei care au efectuat fără drept operaţiuni cu substanţe psihoactive.

Concret, aceste persoane vor fi obligate să anunţe poliţia referitor la locaţia lor. Adică, dacă îşi mută domiciliu, dacă se deplasează în altă localitate pentru mai mult de 7 zile. Vor trebui să dea detalii şi cu privire la locul lor de muncă, despre locurile frecventate, despre persoanele cu care intră în contact. Iar asta periodic, o dată la 3 luni”, a declarat Alina Gorghiu, în plenul Senatului.

Foarte mulți traficanți cu pedepse sunt recidiviști

Ea a adăugat că imediat mulţi traficanţi de droguri recidivează. În prezent, din 962 de persoane cu pedepse pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri, 826 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale. Procentul este de 85,86%.

Gorghiu a subliniat importanța cunoașterii acestor informații. Ea a oferit un exemplu pentru a ilustra nevoia acestora. Ministrul a menționat că, după eliberarea sa din închisoare, un traficant a fost la Cluj. A stat timp de două săptămâni, fix pe timpul desfășurării festivalului Untold.

A afirmat că este esențial ca poliția să fie informată despre prezența acestei persoane în zonă și despre riscul potențial de vânzare de droguri. Senatorul a argumentat că Registrul propus ar fi de ajutor în acest sens. Ministrul a adăugat că există deja informații care indică faptul că mulți traficanți de droguri recidivează. A  menționat că din cele 962 de persoane care execută pedepse privative de libertate pentru infracțiuni legate de traficul de droguri, 826 sunt recidiviste sau au antecedente penale (85,86%).

„Problema drogurilor nu este numai la nivel naţional”, a continuat ministra Justiţiei.

Alina Gorghiu a subliniat că eradicarea traficului de droguri reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană. Și pentru comunitatea euro-atlantică, considerându-l un pericol la nivel internațional. Ea a evidențiat caracterul transfrontalier al traficului de droguri. Și a subliniat că o abordare eficientă necesită o colaborare solidă între state și adaptarea sistemului judiciar la era digitală. Gorghiu a afirmat că este esențial un registru care să permită cunoașterea, supravegherea și identificarea persoanelor implicate în infracțiuni legate de droguri și substanțe psihoactive.

În primele 10 luni ale anului au fost înregistrate 10.780 de dosare având ca obiect drogurile. Faţă de 8484 în aceeași perioadă a anului trecut. Statistica a fost anunțată de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în contextul în care Senatul a votat Legea 2 Mai.