Investitorii în pieţele de capital au mai încheiat o săptămånă grea, în care majoritatea acţiunilor au cunoscut scăderi semnificative.

Principala cauză care a determinat scăderi importante în pieţele consacrate este legată de preţul petrolului. Acesta a stabilit şi în ultima săptămånă noi nivele record, joi fiind încheiate tranzacţii şi la aproape 146 dolari pe baril. Scăderile s-au transmis şi în pieţele regionale, inclusiv pe piaţa de la Bucureşti. Cum ne-am obişnuit în ultimele luni, indicii de la Bucureşti au fost cei mai afectaţi de aceste scăderi.

Dacă BET şi BET C au pierdut circa 6%, indicele Societăţilor de Investiţii Financiare a înregistrat o scădere de aproape 13 procente, determinată de acţiunile SIF Transilvania, care au pierdut 24%. Indicele BET FI a reuşit, în ultimele 13 şedinţe, o singură creştere, această serie negativă fiind cea mai importantă de cånd se calculează indicele.

Dintre cele zece compani din coşul indicelui principal, BET, pentru patru s-a înregistrat o scădere a cursului de peste 10%. Nici măcar Petrom nu a reuşit să închidă săptămåna în creştere, chiar dacă petrolul a stabilit recorduri. Acţiunile SNP au înregistrat însă cea mai mică scădere dintre componentele BET, de un procent. Cele mai afectate acţiuni au fost SSIF Broker, cu o scădere de peste 17% a cursului, pånă la 0,565 lei.

O bună parte dintre investitori sunt derutaţi de aceste scăderi. Acum, sunt în dilemă dacă să våndă şi să aştepte o perioadă în care piaţa va cunoaşte o calmare sau să-şi menţină poziţiile actuale. Starea de dezorientare e determinată şi de faptul că am asistat la scăderi dure ale pieţei, în condiţiile în care principalii emitenţi au reuşit să obţină rezultate financiare peste aşteptările analiştilor.

Avem şi un aspect favorabil, scăderile nefiind susţinute şi de volume de tranzacţionare în creştere. În finalul de săptămånă, am văzut şi momente de panică printre investitorii de retail, care au preferat să våndă la aceste niveluri fără să ţină cont de preţ. Lipsa cumpărătorilor din piaţă a determinat o volatilitate ridicată pentru mulţi emitenţi. Această volatilitate se înregistrează şi pe pieţele externe. Spre exemplu, la Viena, Raiffeisen Int. Bank şi Erste Bank se tranzacţionau vineri în scădere cu aproape 6%, după ce joi au cåştigat 6%, respectiv 5,4%, în condiţiile în care nu au fost publicate informaţii legate de cele două societăţi bancare.
Acţiunile SIF Transilvania au fost cele mai afectate în ultima săptămånă, după anunţul că titlurile emise în cadrul majorării de capital de anul trecut vor fi deblocate de la tranzacţionare. Dacă la jumătatea lunii iunie SIF3 se tranzacţiona şi la 1,89 lei/acţiune, în săptămåna recent încheiată a fost atins un minim de 1,08 lei, în scădere cu aproape 43 de procente. Conform acestei majorări, acţionarii primesc o acţiune nouă pentru fiecare titlu deţinut la data de înregistrare 18 mai 2007.

114-15497-28bursa27.jpg