Batalia pentru primele locuri pe piata terminalelor mobile smartphone este pe cale sa se accelereze o data cu lansarea unor telefoane mult asteptate precum cele de la Google, Nokia sau Sony Ericsson.

Astazi Google va lansa prima sa platforma software pentru terminale mobile numita Android. Astfel va fi prezentat la New York, de catre T-Mobile, primul telefon mobil dotat cu un sistem de operare Android. Acesta este produs de HTC si va dispune de touchscreen, GPS, sisteme Wi-Fi si 3G.

Saptaman viitoare Sony Ericsson anuntat lansarea smartphone-ului Xperia X1 iar la doar cateva zile distanta Nokia va dezvalui primul sau telefon cu touchscreen. Toate aceste trei terminale au un singur scop, acela de a concura iPhone de la Apple.

Avand in vedere ca primul mobil de la Google va debuta astazi, cel mai probabil el va fi disponibil pe piata din SUA luna viitoare. Handset-ul va costa aproximativ 199 de dolari, acelasi pret ca si versiunea de 8 GB a lui iPhone 3G. Modelul va dispune detouchscreen ca si iPhone, dar si o tastatura glisanta Qwerty.

La fel ca si in cazul iPhone 3G, utilizatorii terminalului de la Google vor putea sa isi optimizeze handsetul prin descarcarea de aplicatii software capabile sa ruleze servicii de internet mobil.

Sony Ericsson va dezvalui mult asteptatul Xperia X1 pe 30 septembrie, acesta urmand sa ajunga prima data pe pietele din Marea Britanie, Germania si Suedia. Printre specificatiile Xperia X1 se numara tasatatura full QWERTY, 400MB de memorie interna, 512MB de meorie interna penru stocare si 256MB de memorie RAM, Bluetooth, receptor GPS, camera de 3.15 megapixeli, sistem de operare Windows Mobile 6.1 Professional.

Analistii de pe piata au criticat Nokia in mai multe randuri pentru intarzierea lansarii unui smartphone touchscreen. Se pare insa ca producatorul finlandez nu se da in laturi de la o astfel de provocare si va dezvalui un astfel de terminal la inceputul lunii octombrie, terminal ce va fi dotat cu sistem de operare Symbian S60.

Astfel, o data cu lansarea Google Android, Xperia X1 si a modelului Nokia, piata smartphone-urilor va deveni mult mai competitiva.

Sursa: Financial Times