Trenul accelerat Timişoara Nord – Sighetul Marmaţiei a lovit, luni dimineaţa, o locomotivă, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Din primele informaţii oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) reiese că există mai mulţi răniţi, dintre care două persoane se află în stare gravă. Potrivit prefectul judeţului, sunt trei răniţi. Mai multe echipaje ale SMURD şi ale ambulanţei din Bistriţa s-au deplasat la faţa locului.

Accidentul a avut loc în jurul orei 10.40, între  localităţile Fiad şi Romuli. În urma coliziunii, numai locomotiva a deraiat şi a fost aruncată pe acostamentul căii ferate. Trenul accelerat 1923, în care se aflau circa 40 de oasageri în momentul coliziunii, a plecat duminică seara din Timişoara, la ora 23.10 şi ar fi trebuit să ajungă în staţia Romuli la ora 8.53. Locomotiva implicată în accident se afla şi ea în mers şi se deplasa dinspre Sighet spre staţia Salva.

Pare a fi vina mecanicului. Acesta riscă să fie concediat

Secretarul de stat în MTI, Gheorghe Popa a părecizat că pasagerii din tren vor fi transportaţi la destinaţie cu două autocare.

Potrivit directorului general al CFR Călători, Dinu Pescăraşu, trenul accelerat ar fi trebuit să cupleze cu locomotiva implicată în accident, din cauza unei defecţiuni tehnice. Pescăraşu a precizat că o echipă de investigaţii a companiei feroviare va ajunge în scurt timp în zona unde s-a produs accidentul, iar dion primele informaţii crede că trenul nu a putut opri înainte de realizarea cuplării cu locomotiva.

De asemenea, conform Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Gheorghe Popa a declarat că „aproape sigur” mecanicul locomotivei care trebuia să o înlocuiască pe cea defectă a trenului accelerat Timişoara- Sighetu Marmaţiei nu a respectat procedura Mecanicul riscă acum desfacerea contractului de muncă.

Trenul „defect” s-a lovit de locomotiva „bună”

Conform unui comunicat al Ministerului Transporturilor, locomotiva trenului accelerat 1923 s-a defectat între staţiile CFR Fiad şi Romuli, iar în urma defecţiunii, la faţa locului, a fost îndrumată o altă locomotivă pentru ajutor şi schimbul mijloacelor de remorcare.

„La manevra de cuplare s-a produs tamponarea celor 2 locomotive,  iar cea îndrumată ca locomotivă de ajutor a sărit de pe şine. Din cauza impactului, 3 călători au suferit contuzii”, precizează Ministerul Transporturilor.

Deşi secretarul de stat Gheorghe Popa a părecizat că pasagerii din tren vor fi transportaţi la destinaţie cu două autocare, comunicatul ministerial informează că pasagerii vor fi preluaţi prin transbordare, cu o altă garnitură de tren.

Cinci accidente în mai puţin de două luni

În ultima lună şi jumătate au avut loc alte patru accidente feroviare, dintre care cel mai important a avut loc în data de 21 septembrie, în apropiere de gara Craiova.

Locomotiva şi opt vagoane ale unui tren de călători au deraiat la la câteva minute de la plecarea din Gara Craiova, mai multe persoane fiind duse la spital în urma incidentului. Şi în acel accident a fost implicat un tren accelerat, care făcea legătura de această dată între Timişoara şi Craiova.