DSVSA Vrancea a informat duminică, 3 decembrie, că este vorba despre o exploataţie comercială din localitatea Goleşti.

„În data de 2.01.2021, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane într-o exploataţie comercială situată în localitatea Goleşti, judeţul Vrancea, având un efectiv de aproximativ 30.000 porci, din care opt capete au murit. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, a transmis DSVSA Vrancea.

Exploataţia a fost plasată sub supraveghere oficială

Conform sursei citate, exploataţia comercială a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

De asemenea, pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea va dispune, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie şi respectarea măsurilor în vigoare privind răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Trebuie menționat că proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor legii.

Peste 400 de focare active în 32 de județe din România

Potrivit ANSVSA, există peste 400 de focare active în 32 de județe. Mai mult decât atât, ANSVSA informează că din aceste 409 focare de pestă porcină africană, patru sunt în exploatațiile comerciale și șase în exploatațiile comerciale de tip A.

Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea autorităţii din 6 noiembrie, când au fost consemnate 441 de focare.

Cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman, respectiv 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20.

În cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care: 181.265 de porcine în exploataţii comerciale profesionale, 743 de porcine în exloataţii de tip A şi 12.203 de porcine în exploataţiile nonprofesionale.