Economia Greciei s-a contractat cu 23% din 2008, iar anul acesta ar urma să înregistreze un declin de 4,2%.
Vorbind la o conferinţă organizată de International Herald Tribune, Antonis Samaras a declarat că Guvernul său a implementat ‘reforme majore’.
Grecia este afectată de greve în mai multe sectoare ale serviciului public, care au continuat marţi pentru a doua zi consecutiv, afectând în special şcoli şi spitale, o mobilizare care vizează să conteste un vast plan guvernamental de restructurare a sectorului public. În plus faţă de profesorii şi funcţionarii agenţiilor guvernamentale şi ministerelor care au intrat deja în grevă luni, mişcarea de protest s-a extins şi la personalul din spitale şi la avocaţi.
Aceste mobilizări sunt un preambul la greva de 48 de ore care va afecta miercuri şi joi întregul sector public, la solicitarea uniunii sindicale Adedy.
Antonis Samaras se va deplasa la Bruxelles, pentru a se întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Analiştii cred că premierul elen le va explica oficialilor UE că Grecia nu mai poate adopta noi măsuri de austeritate.
Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro