Zborul pina la Cairo dureaza doua ore si jumatate, iar aici ora este aceeasi ca la Bucuresti, pentru ca Rominia si Egiptul sunt pe acelasi fus orar. Din 70 de milioane de locuitori ai Egiptului, 16 milioane traiesc la Cairo. Populatia Egiptului creste cu un milion de locuitori pe an, isa cum i zonele rurale exista traditia ca nou-nascutii sa nu fie declarati, cifra nu poate fi decit estimata. Caracteristic pentru Cairo este amestecul dintre vechi si nou: carutele trase de magari impart strazile cu autocarele, oamenii de afaceri i costume elegante stau la aceeasi cafenea cu tarani imbracati i traditionala camasa lunga (galabyia), iar printre bazare se amesteca restaurante noi si cladiri de birouri.
Principala atractie a orasului este Muzeul de Egiptologie, foarte aglomerat dimineata, care adaposteste, printre altele, cele peste 5.000 de obiecte din aur descoperite de Howard Carter i 1922 i mormintul lui Tutankhamon din Valea Regilor. in muzeu exista si o sala destinata i exclusivitate mumiilor, pentru care intrarea se plateste separat ( 40 lire egiptene), unde puteti vedea mumiile faraonilor Ramses al-Il-lea, Ramses al-III-lea si Seti I. Daca aveti timp, nu ratati colectia de obiecte din perioada romana. De asemenea, merita sa vedeti Muzeul de Arta Islamica, citeva dintre moscheele moderne (unele dintre ele au fost construite i secolele VIII si IX), Cartierul Coptic (zona crestina a orasului) si Orasul Mortilor (de fapt un imens cimitir amplasat chiar i mijlocul metropolei). in general, intrarea la obiectivele turistice din Egipt (inclusiv la complexul de piramide) este de 20 de lire egiptene, la o rata de schimb de 3,5 lire pentru un dolar american, deci circa 5 USD.
Contrar asteptarilor, Piramidele si Sfinxul nu se afla i plin desert, ci i imediata apropiere a orasului Cairo. Cele mai mari sunt cele ale lui Keops, Kephren si Mikerinos. Piramida lui Keops a fost ridicata acum 5.000 de ani, iar la constructia ei s-au folosit peste doua milioane de blocuri de piatra. Pentru intrarea i piramida propriu-zisa se platesc itre 10 lire (Kephren) si 40 de lire (Keops). Accesul i interior este destul de dificil, pentru ca se merge pe un culoar lung de 10-20 m si ialt de aproximativ un metru, care coboara. Chiar daca acolo nu se mai gaseste nimic – itrucit piramidele au fost jefuite chiar i timpul faraonilor, motiv pentru care egiptenii au decis sa ascunda monumentele funerare, luind nastere Valea Regilor de la Teba, experienta este de neuitat.
Un tur clasic al Egiptului va continua cu deplasarea la Aswan, pentru a face o croaziera pe Nil. Calatoria cu trenul de la Cairo la Aswan dureaza 12-13 ore, pentru ca distanta este de 900 de km, iar terasamentul nu este foarte solid. Dupa cazarea pe vaporul de 4 sau 5 stele, nici un turist nu rateaza o excursie cu felucca (o ambarcatiune cu pinze), condusa de un nubian, datorita faptului ca sunt foarte multe sate nubiene i aceasta zona. Plimbarea include vizitarea barajului de la Aswan, a Gradinii Botanice si a Mausoleului Agha-Khan. Navigind pe Nil spre Luxor, vasul se opreste pentru ca turistii sa poata vedea citeva vestigii istorice. Unul dintre ele este templul Kom-Ombo (din perioada greco-romana), alcatuit din doua parti, una dedicata lui Horus, zeul-soim, cealalta lui Hathor, zeul-crocodil. Un altul este templul de la Karnak, de fapt un complex de temple. Constructia lor icepea din zona altarului, cea mai mica, restul icaperilor fiind din ce i ce mai mari. Astfel a aparut complexul de la Karnak, fiecare faraon adaugind ceva constructiei deja existente.
Principala atractie turistica o reprezinta Valea Regilor de la Teba, unde se afla nu mai putin de 62 de morminte, din care doar citeva se viziteaza. Toate au desene splendide pe pereti, dar si dispozitive-capcana pentru prinderea hotilor. Intrarea pentru trei morminte costa 20 de lire egiptene, i timp ce pentru a vedea mormintul lui Tutankhamon turistul trebuie sa scoata din buzunar 40 de lire. Cu exceptia acestui din urma mormint, care s-a pastrat intact pentru ca intrarea a fost practic mascata de o gramada de moloz provenita de la alt mormint, toate au fost jefuite. Majoritatea mormintelor au fost sapate de prizonieri de razboi si pictate, din interior spre afara, de artisti care erau adusi legati la ochi, pentru a nu putea divulga secretul.
Dupa un drum de patru ore si jumatate, se ajunge la Hurghada, o statiune internationala la Marea Rosie. Contra sumei de 16 USD se poate face o croaziera pe mare, tariful incluzind plimbarea propriu-zisa, masa si dispozitive speciale pentru scufundari. O alta optiune este un safari itr-un sat autentic de beduini. De la Hurghada spre Cairo calatoria dureaza cinci ore si jumatate si se pleaca i convoi de masini isotite de politie. Din 1997, cind a avut loc un atentat la templul reginei Hatchepsut din Luxor si au murit 60 de turisti germani, deplasarile mai lungi se efectueaza i felul acesta .
Articol realizat cu sprijinul dnei Alina Cambir, ghid pentru Egipt la agenL?iile de turism J’Info Tours L