Un studiu făcut de o revistă americană şi sponsorizat de o companie producătoare de aparate de purificat aerul plasează Milano printre cele mai poluate oraşe din lume.
Legambiente, un grup Italian care luptă pentru protejarea mediului, confirmă descoperirile americanilor şi afirmă că oraşul italian are mai mult smog decât oricare alt oraş european. Responsabile de acest lucru sunt automobilele.
În clasamentul americanilor mai apar oraşele Norilsk din Rusia, Pittsburgh, Ciudad de Mexico, Linfen (China),  Ouagadougou (Burkina Faso), Beijing,  Tianying (China),  Los Angeles şi  Kolkatta (India).
Când vine vorba de calitatea aerului, nici Bucureştiul nu stă prea bine. Cel puţin 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi au murit din cauza poluării aerului din Capitala României, între 2004-2009.
Acum doi ani, 300 de persoane ar fi putut evita internarea în spital, dacă aerul din Bucureşti ar fi fost mai puţin poluat. Aşa arată rezultatele unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
În plus, între 2004-2009, peste 800 de adulţi şi peste 200 de nou-născuţi au murit din cauza poluării cu pulberi în suspensie de tip PM10 (un complex de particule solide foarte mici cu diametru de mai mic de 10 micro metri – mai comun cunoscute ca praf, n.r.), care potenţează afecţiunile respiratorii.
Asta în contextul în care studiile de specialitate, Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) apreciază efectele poluării atmosferice asupra sănătăţii oamenilor (în special în privinţa pulberilor în suspensie) ca fiind „extrem de serioase”.