Fundaţia creată de Bill Gates şi soţia sa a recompensat marţi mai multe inovaţii prezentate la o mare expoziţie pe această temă la Seattle, în statul Washington.

"Toaletele sunt foarte importante pentru sănătatea publică şi, când te gândeşti la asta, pentru demnitatea umană", scrie miliardarul pe site-ul său thegatesnotes.com.

"Toaletele cu sistem de tragere a apei pe care le avem în ţările noastre bogate sunt (…) imposibil de utilizat pentru 40% din populaţia lumii, pentru că de multe ori aceşti oameni nu au acces la apă, la canalizare, la electricitate sau la sisteme de tratare a deşeurilor", continuă el.

"Dincolo de problema demnităţii umane, lipsa accesului la toalete pune în pericol viaţa a numeroase persoane, creează o povară pentru economie şi pentru sănătatea publică în comunităţile sărace şi poluează mediul", adaugă Bill Gates.

Potrivit Fundaţiei Gates, premiul întâi la expoziţia de la Seattle a fost acordat California Institute of Technology, care a imaginat toalete care funcţionează cu energie solară şi produc hidrogen şi electricitate.

Premiul al doilea a revenit universităţii engleze din Loughborough pentru toalete care reciclează excrementele în carbon, în minerale şi în apă. Premiul al treilea, decernat universităţii canadiene din Toronto, a recompensat o invenţie cvasi similară.