Firmele care-si cauta sedii de birouri in aceasta perioada si care vor sa se mute in toamna trebuie sa se grabeasca, daca vor un spatiu corespunzator imaginii lor, alaturi de companii internationale. In acest moment sunt putine cladiri de clasa A disponibile, iar in perioada imediat urmatoare, de toamna-iarna, nu se anunta darea in folosinta a noi cladiri construite la aceste standarde. Pana la sfarsitul anului si in primavara anului viitor sunt anuntate insa inaugurari ale mai multor cladiri mai mici, dar si de marime medie, cu suprafete intre 2.000-10.000 mp, situate fie in zona centrala a Capitalei, fie in partea de nord a orasului.
„Preturile au scazut si in acest an, dar intr-un ritm mai lent decat anul trecut”, afirma Ionut Dumitrescu, director al firmei de consultanta imobiliara Eurisko. si, totusi, exista posibilitatea unei eventuale cresteri a preturilor de inchiriere pentru spatiile foarte bune. In acest sens, un numar mare de companii puternice vor sa se mute anul acesta. Cererea va depasi oferta pentru o perioada scurta de timp, pentru ca mari investitori, care anuntasera ca vor construi cladiri de acest tip, si-au amanat proiectele, descurajati tocmai de scaderea continua a chiriilor. Ceea ce inseamna ca in aceasta perioada este semnalat un minimum al chiriilor. De la 60 USD/mp/luna, cat era chiria pentru un birou de clasa A in 1994, s-a ajuns ca, in aceasta vara, sa se practice preturi de 18-22 USD/mp/luna pentru spatii de clasa A si 15-18 USD/mp/ luna, pentru spatii de birouri de clasa B. La spatiile de clasa A se asteapta o crestere a chiriilor cu 10-15% in toamna lui 2002. In acel moment, proiectele anuntate de investitori vor reveni pe tapet, ceea ce va face ca oferta sa creasca din nou si, ulterior, chiriile sa scada la randul lor, in cursul urmatorilor doi ani.
In ceea ce priveste spatiile de birouri de clasa B, situatia este alta. La aceasta categorie (cladiri mai mici, cu locuri de parcare mai putine, cu mai putine facilitati) se anunta o imbogatire continua a ofertei, ceea ce va duce in continuare la mentinerea chiriilor scazute.
O piata constanta este cea a apartamentelor de bloc care se preteaza pentru sedii de birouri. In acest domeniu, tarifele se mentin la cota anilor trecuti si pornesc de la 300 USD/luna, pentru un apartament cu o suprafata de 50-90 mp, situat intr-o zona buna, si ajung la 1.000 USD/mp, pentru unul ultracentral, gata amenajat de proprietar.    

Birouri de lux de la 18 dolari metrul patrat

Sunt la moda turnurile de beton si sticla, cu birouri ce asigura panorame deosebite angajatilor si invitatilor lor, dar, mai ales, le confera o imagine corespunzatoare politicii lor. In cladirile uriase, unele cu peste sase-sapte etaje, se asaza nu numai companii multinationale, care inchiriaza mii de metri patrati (precum Orange, Romtelecom si Nederlanden), ci si firme care nu au nevoie de spatii foarte mari, dar tin la imagine si care inchiriaza suprafete de 100-200 mp.
Dupa ce marile companii internationale s-au inghesuit sa completeze suprafete de peste zece mii de metri patrati in cladiri sofisticate, precum Opera Center, Financial Plaza si Neocity Tower, singurele spatii de clasa A disponibile in prezent sunt cele de la Europe House, vedeta acestui an. Europe House are suprafete foarte mari pe etaj (1.000-1.500 mp) si este deschisa atat marilor companii, precum Orange, care ocupa o mare parte a ei, dar si companiilor cu un numar mic de angajati, care pot inchiria spatii pornind de la 100 mp, la etajul II. Cladirea dispune de toate facilitatile: paza permanenta, sistem centralizat de incalzire, ventilare si racire a aerului, cablare pentru telefon si calculatoare, sase lifturi, unul pornind din garaj, si sisteme de protectie impotriva incendiilor.
Mai mici ca marime, dar cu multe facilitati oferite clientilor, vor fi inaugurate in curand in zona centrala: Avivim Business Center, care va fi dat in folosinta in luna septembrie, Atlantic Business Center si Centrul Nouveau, o cladire de 5.400 mp, situata in zona Lipscani, care are 60 de locuri de parcare proprii, un lucru rar pentru un amplasament central.
In partea de nord va fi disponibil Business Center Pictor Negulici, cu suprafete de 150-250 mp pe etaj. In astfel de constructii noi si cochete s-au mutat in acest an si Holcim si Tempo Advertising.

firmele mici pornesc activitatea In apartamente Inchiriate

Cea mai ieftina optiune pentru o firma mica este de a inchiria un apartament de bloc. Cel mai bine este ca, inainte, acel apartament sa mai fi fost inchiriat de alta firma, pentru ca procedura de intocmire a contractelor sa bata deja un drum stiut. Cel mai dificil de obtinut este acceptul celorlalti locatari si, de aceea, va sfatuim sa gasiti un proprietar care a trecut de acest prag. Chiar daca numai unul din cei treizeci de vecini se opune, apartamentul nu poate fi inchiriat. Apartamentele din zonele bune ale Capitalei – bulevardul stefan cel Mare, Piata Unirii, Bulevardul Natiunile Unite, Magheru, Mosilor si Dimitrie Cantemir se inchiriaza de regula cu 300-500 USD/luna, in cazul in care nu este deosebit si nici mobilat. Pentru unul complet utilat si cu mobilier de birou cumparat de proprietar chiria poate creste pana la 1.000 USD/luna, potrivit datelor agentiei Eurisko. Suprafetele sunt de regula cuprinse intre 50 si 100 mp.

Creste oferta de spatii noi si in celelalte orase

In marile municipii chiriile pentru spatiile luxoase depasesc 10 USD/mp/luna. In orase precum Timisoara, Ploiesti si Cluj Napoca, clientii cauta numai sedii centrale. si in aceste orase investitorii privati au inceput sa construiasca cladiri noi, echipate modern.
Dupa o perioada de acalmie pe perioada concediilor, cererea incepe sa se simta si in celelalte orase. Tarifele de inchiriere variaza intre sase si 15 USD/mp/luna, pentru spatii noi, ultracentrale si intre 100 si 700 USD/luna, pentru apartamente de bloc bine puse la punct. Cea mai mare cerere este pentru apartamente de bloc, iar contractele foarte rar depasesc termenul de un an. „Oferta este destul de mare, nu mai este acea perioada de acum cinci -sase ani, cand aveai cerere si nu exista oferta de birouri de calitate. In ultimul an au aparut multe spatii construite in regim privat, care au absorbit clientela. Chiriile in aceste cladiri gen office building sunt in jur de 10 USD/ mp/luna, fara TVA, si ajung la 15 USD/luna/mp, plus TVA”, afirma stefan Kallos, director al agentiei imobiliare E.K.S. Company. In aceasta toamna vor aparea pe piata doua cladiri noi, dar care nu sunt situate ultracentral, asa cum isi doresc majoritatea celor care vor sa-si inchirieze un spatiu bun. In Timisoara, cele mai scumpe spatii sunt cele oferite de Petrom, circa 18 USD/mp/luna, intr-o cladire pe care a construit-o de curand, dar pentru care nu gaseste clienti la acest tarif.
In Ploiesti, pe piata sunt trei categorii de spatii care se preteaza pentru sedii de birouri: foste sedii administrative ale unor institutii de stat, spatii comerciale sau apartamente de bloc, potrivit declaratiilor lui Laurentiu Dragulin, director al agentiei imobiliare Adler. Cele mai cautate sunt apartamentele de bloc din zonele centrale si ultracentrale, unde chiria variaza intre 150 si 200 USD/mp/ luna, pentru un apartament de doua camere, si 200-300 USD/mp/luna, pentru unul de trei camere. La aceste tarife se asigura doar spatiul iar chiriasul il mobileaza singur. „Oferta exista in permanenta disponibila pentru spatii mici. Daca ar veni o firma si ar vrea o suprafata de 600 mp sau mai mult, atunci ar fi o problema. In Ploiesti, exista doar o cladire noua de birouri, care este inchiriata complet si mai este una in constructie, care probabil va fi data in folosinta in primavara anului viitor”, afirma Laurentiu Dragulin.
si in Cluj, oferta de spatii este in crestere. Aici se gasesc spatii de toate tipurile, cele mai cautate fiind tot apartamentele de bloc.t