Primul-ministru Victor Ponta a anunţat ieri că reglementările, care vor fi însoţite de sancţiuni, au ca obiectiv principal împiedicarea abuzurilor în perioada campaniei electorale.

"Propunerea mea, ca prim-ministru, este de a reglementa legal, mâine, prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce Biroul Electoral Central a stabilit cu alte ocazii şi anume că sunt interzise în campania electorală oferirea de bunuri, bani, alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice. Este permisă oferirea doar de obiecte într-o enumerare strictă – pixuri, brichete, afişe, şepci -, dar cu obligativitatea de fi inscripţionate cu numele candidatului sau al formaţiunii politice. Şi, de asemenea, pot fi oferite obiecte de acelaşi tip, cu caracterele inscripţionate, a căror valoare să nu depăşească 10 lei. În acest fel, lucrurile sunt foarte clar reglementate, ce este interzis, ce este permis, regulile sunt valabile pentru toţi competitorii şi vom avea practic reglementat legal, alături de sancţiuni penale, modul de desfăşurare normală a campaniei electorale şi împiedicarea oricăror tentative de cumpărare de voturi sau, cum s-a întâmplat la referendum, de a împiedica oamenii să vină la vot", a argumentat şeful Executivului, ieri, la finalul reuniunii USL.

El a motivat că aceste reglementări vin în contextul în care vineri începe campania electorală.

"Mâine avem şedinţă de Guvern, nu mai putem reglementa mai târziu, pentru că vineri începe campania electorală. BEC-ul a dat un răspuns, de data aceasta de fapt noi o să luăm textul dat de BEC în 2008, dar, în 2012, probabil şi ei speriaţi de DNA, au spus să stabilească organele de urmărire penală. Probabil că toate acţiunile DNA împotriva celor care au votat i-au dus şi pe membrii BEC-ului la foarte multă precauţie şi atunci, ca să nu mai existe discuţii… (…) Motiv pentru care vreau să existe o reglementare legală care să împiedice noi abuzuri, să se spună: nu, brichete ai voie să dai, nu ai voie să dai chibrituri”, a spus Ponta.

Vinerea trecută, preşedinţii celor trei partide care alcătuiesc Uniunea Social Liberală, Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Daniel Constantin (PC), au solicitat Biroului Electoral Central o clarificare cu privire la "bunurile cu valoare simbolică" ce nu intră în categoria celor prevăzute la art. 55 (1) din Legea 35/2008.
Sursa: Agerpres