Cel putin asa i-a asigurat premierul Calin Popescu-Tariceanu, miercuri la Palatul Snagov, pe reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale. Executivul a mai anuntat ca in 2006, va reduce cu doua puncte procentuale contributiile de asigurari sociale.


Miercuri, la Palatul Snagov, in fata reprezentantilor organizatiilor sindicale si patronale, premierul a prezentat intentiile Executivului pentru eliminarea evaziunii fiscale si le-a propus “un pact fiscal” prin care acestia sa sprijine actiunile autoritatilor de elaborare a unui cadru fiscal stabil.


Partenerii sociali au fost de acord in principiu pentru incheierea acestui pact, sub forma unui document care va include inclusiv angajamentele Guvernului pentru anul viitor de a mentine TVA la 19% si cota unica de impozitare la 16%, precum si de a reduce CAS cu doua puncte procentuale, de la 49,5 la 47,5%, in acest sens, premierul anuntand ca bugetul pe 2006, pe care Ministerul Finantelor il elaboreaza in aceste saptamani, va fi construit, de asemenea, pe acest context.


Un alt principiu propus de Guvern, pentru a face parte din acest pact fiscal este colaborarea permanenta intre autoritati si partenerii sociali, din 2007 partenerii sociali urmand a colabora cu autoritatile la elaborarea programului fiscal necesar Romaniei ca viitor membru al Uniunii Europene.


Pentru perioada urmatoare, premierul a mai anuntat ca Ministerul Finantelor va elabora norme metodologice pentru aplicarea cat mai exacta a impozitelor actuale, pentru a eliminare exceptiile si pentru a largi baza de impozitare.Scopul final al aplicarii masurilor cuprinse in Pactul Fiscal il reprezinta cresterea veniturilor la bugetul de stat, dar si onorarea obligatiilor care ii revin Romaniei in calitate de viitor membru al UE.
In conditiile in care fondurile comunitare acordate Romaniei vor depasi 2 miliarde dolari, Romania va trebui sa asigure capacitatea de cofinantare a acestor proiecte.
Sursa: Capital, 22 septembrie 2006