"Putem considera deja că obiectivul pe care ni l-am fixat, acela de a menţine rezervele Trezoreriei la un nivel confortabil, este îndeplinit. Acest instrument pe care România l-a agreat cu Banca Mondială este menit să ne ferească de situaţia neplăcută de a contracta împrumuturi pentru Trezorerie atunci când situaţia pe pieţe nu ar fi convenabilă. Altfel spus, plătim o sumă certă ca ‘asigurare" că nu vom fi nevoiţi să plătim o sumă incertă, dar oricum mai mare în situaţia în care am vrea să ne împrumutăm când pe pieţe ar fi turbulenţe majore care nu ni se datorează şi pe care nu le putem controla", a afirmat Claudiu Doltu.

Secretarul de stat a amintit că împrumutul permite accesarea sumei convenite în orice moment, dacă România performează bine din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice şi al progreselor în domeniul reformelor structurale.

"Deşi acest împrumut ne-ar permite să accesăm oricând banii – atât timp cât performăm bine din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice şi facem progrese în domeniul reformelor structurale – nu înseamnă că banii vor fi cheltuiţi în orice scop sau de dragul de a-i cheltui. Punerea la dispoziţia României a acestui împrumut de către comunităţile internaţionale poate fi interpretat şi ca o dovadă de încredere că România este o ţară matură, care ştie să utilizeze un asemenea instrument", a adăugat Doltu.

Autorităţile române vor ratifica împrumutul extern, acordul urmând să intre în vigoare în câteva săptămâni.

România a semnat pe 11 septembrie acordul de împrumut în valoare de un miliard de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru politici de dezvoltare, cu opţiune de amânare a tragerii, creditul extern urmând să fie adăugat rezervei trezoreriei statului (buffer), potrivit Ministerului Finanţelor Publice. Acordul a fost semnat de viceprim-ministrul şi ministru al Finanţelor Publice Florin Georgescu şi de directorul de ţară al biroului Băncii Mondiale din România, Francois Rantrua.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 12 de ani, din care 11,5 ani perioadă de graţie, la o dobândă egală cu dobânda: EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă aplicabilă la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicări a BIRD (ceea ce, în prezent reprezintă circa 1,11%), plătibilă semianual. Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024. Banca mai percepe un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma împrumutului plătibil după intrarea în efectivitate a acordului de împrumut, şi un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% pe an aplicat la suma netrasă din împrumut şi plătibil semianual, până la tragerea sumelor împrumutului.
Sursa: Agerpres