În urma unei rebeliuni zădărnicite, condusă de mercenarii Grupului Wagner, care urmărea răsturnarea conducerii militare a Rusiei, generalii de top ai țării au intrat în obscuritate, fiind vizibil absenți de la aparițiile publice. Acest eveniment coincide cu eforturile președintelui Vladimir Putin de a-și restabili autoritatea și cu rapoarte neverificate care sugerează producerea a cel puțin unei arestări.

Valery Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse, nu a avut nicio apariție publică și nici nu a apărut la televiziunea de stat de la rebeliunea eșuată de sâmbătă. În timpul revoltei, Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, ar fi cerut predarea lui Gherasimov în custodia sa.

Din 9 iunie, Valery Gherasimov nu a mai fost menționat în niciun comunicat de presă oficial al Ministerului Apărării.

Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, deține rolul de comandant de război al Rusiei în Ucraina și este identificat de analiștii militari occidentali ca fiind unul dintre custozii celor trei „serviete nucleare” ale Rusiei.

Generalul Armageddon nu a mai avut nicio apariție publică

O altă absență notabilă este cea a generalului Serghei Surovikin, cunoscut în presa rusă sub numele de „generalul Armageddon”, datorită tacticilor sale asertive folosite în timpul conflictului sirian. În prezent, el ocupă funcția de comandant adjunct al forțelor rusești din Ucraina.

Marți, un raport al cotidianului The New York Times, care citează o informare a serviciilor secrete americane, a dezvăluit că acesta avea cunoștințe prealabile despre rebeliunea orchestrată de Progojin, iar autoritățile ruse desfășurau o anchetă pentru a stabili dacă a avut vreo implicare în calitate de complice.

Miercuri, Kremlinul a minimalizat semnificația informațiilor, declarând că au existat și vor continua să existe speculații considerabile în jurul acestui subiect.

Potrivit ediției în limba rusă a cotidianului The Moscow Times și a unui blogger militar, arestarea lui Surovikin a fost raportată, în timp ce alți corespondenți militari cu un mare număr de urmăritori în Rusia au afirmat că acesta și alți ofițeri de rang înalt erau interogați cu privire la posibila lor implicare în revoltă. Reuters nu a putut verifica în mod independent dacă Surovikin a fost într-adevăr reținut.

O epurare are loc în Moscova

Rybar, un canal foarte influent de pe aplicația de mesagerie Telegram, operat de un fost atașat de presă al Ministerului rus al Apărării, a menționat o epurare în curs de desfășurare la Moscova. Acesta susține că autoritățile iau măsuri pentru a îndepărta personalul militar perceput că ar fi dat dovadă de „lipsă de determinare” în reprimarea rebeliunii. Există rapoarte care sugerează că anumite facțiuni din cadrul forțelor armate au depus inițial puține eforturi pentru a opri acțiunile luptătorilor wagnerieni.

„Insurecţia armată a societăţii militare Wagner a devenit un pretext pentru o epurare masivă în rândurile forţelor armate”, declară Rybar.

Dacă va fi verificată, o astfel de decizie ar putea avea implicații semnificative asupra conducerii de către Rusia a conflictului din Ucraina, denumit „operațiune militară specială”, ceea ce ar putea duce la turbulențe în rândurile armatei chiar în momentul în care Moscova încearcă să contracareze o contraofensivă ucraineană.

În plus, ar putea servi la consolidarea sau promovarea rolurilor altor oficiali de rang înalt din domeniul militar și al securității care sunt percepuți ca fiind loiali regimului.

Până acum nu a fost oferit niciun punct de vedere oficial din partea Ministerului rus al Apărării.

Serghei Şoigu, mai sigur pe postul său

Potrivit mai multor analiști militari și politici atât din Rusia, cât și din Occident, există convingerea că ministrul Apărării, Serghei Şoigu, un aliat de lungă durată al lui Putin, și-ar fi asigurat poziția în urma rebeliunii eșuate orchestrate de Prigojin. Intenția liderului Wagner a fost de a-l înlătura pe Şoigu, împreună cu Gerasimov, din cauza acuzațiilor de incompetență.

„Cred că (Prigojin) se aştepta de fapt ca ceva să se facă în privinţa lui Şoigu şi Gherasimov, ca Putin să se poziţioneze de partea sa”, notează pe Twitter Michael Kofman, specialist militar american de origine rusă de la think tank-ul Carnegie Endowment. „În loc de aceasta, rebeliunea sa a asigurat poate menţinerea lui în post, deşi este cunoscut de toată lumea ca incompetent, fiind detestat în cadrul forţelor armate ale Federaţiei Ruse”.

Serghei Surovikin s-ar afla într-un centru de detenție la Moscova

După ce a apărut sâmbătă într-o înregistrare video, în care îl implora pe Prigojin să pună capăt rebeliunii, generalul Surovikin, adjunctul lui Gherasimov, nu a mai fost văzut de atunci. Deși părea obosit în filmare, nu a existat niciun indiciu că ar fi vorbit sub constrângere.

Miercuri seară, au apărut informații din presa rusă și de la anumiți bloggeri, care susțineau că Surovikin a fost arestat și că este în prezent deținut în centrul de detenție Lefortovo din Moscova, care se află sub controlul FSB.

Aleksei Venediktov, un jurnalist cu relații extinse (inclusiv cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov), a declarat, fără a-și dezvălui sursele, că Surovikin este de negăsit de către familia sa de sâmbătă și că nici măcar gărzile sale de corp nu pot fi contactate.

Șeful Grupării Wagner, care i-a criticat vehement pe Șoigu și Gherasimov pentru incompetența lor percepută în conflictul ucrainean, l-a lăudat în mod constant pe Surovikin. Generalul, renumit pentru experiența sa în războaiele din Cecenia și Siria, se bucură de o înaltă considerație în cadrul armatei.

Surovikin, care a fost anterior comandantul ofensivei ruse în Ucraina înainte de a fi înlocuit de Gherasimov, este considerat în general un comandant eficient de către analiștii militari occidentali și de anumite facțiuni din cadrul armatei ucrainene.

Corespondenții de război ruși l-au menționat ca fiind un potențial candidat pentru postul de viitor ministru al Apărării.