Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul www.iata.org, asociaţia doreşte în acelaşi timp să ofere un for de discuţii şi consultaţii asupra problemelor din industria transportului aerian, atât printre companiile aeriene membre, cât şi printre ceilalţi participanţi pe piaţă.

‘Unul dintre scopurile IATA este acela de a coopera cu Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), dar şi cu alte organizaţii internaţionale şi asociaţii regionale ale transporturilor aeriene. Nu în ultimul rând, IATA urmăreşte să reprezinte o asociaţie a transporturilor aeriene care se supune principiului competiţiei şi al liberului schimb în transporturile aeriene’, reiese din informaţiile disponibile pe site-ul www.iata.org.

IATA a fost înfiinţată în cadrul Conferinţei de la Haga şi reprezintă o organizaţie internaţională de coordonare profesională, dar şi de promovare a relaţiilor internaţionale de coordonare profesională şi a relaţiilor comerciale. În anul 1939 îşi încetează activitatea, dar o reia în anul 1945, în cadrul conferinţei de la Havana.

Condiţiile de transport IATA se referă la modul de întocmire a documentelor, de rezolvare a reclamaţiilor, de acoperire a pagubelor. Conform condiţiilor de transport, teritoriile survolate se împart în 3 zone de trafic care sunt zone tarifare, fiecare având anumite preţuri şi condiţii de expediere specifice.

Astfel, zona 1 include America de Nord, America de Sud, Groenlanda, Insulele Hawaii; zona 2 – Europa, Africa, Orientul Mijlociu; zona 3 – Asia, Australia, Noua Zeelandă, Insulele Oceanului Pacific. AGERPRES