Un număr de 65 de accidente aeriene au avut loc anul trecut, comparativ cu 68 de accidente în 2015 şi o medie anuală de 81 de accidente în ultimii cinci ani, se arată în ultimul raport anual al IATA privind siguranţa industriei aeronautice. În schimb, din totalul accidentelor aeriene care au avut loc anul trecut, 10 au fost fatale, faţă de patru accidente fatale în 2015. 

"Am făcut un pas înapoi cu privire la unii parametri, faţă de performanţele excepţionale din 2015. Cu toate acestea, zborul este în continuare cea mai sigură formă de călătorie pe distanţe luni", a declarat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac. 

Accidentele de anul trecut incluse în raportul IATA au provocat decesul a 268 de persoane, în creştere comparativ cu 136 de decese în 2016 dar mai puţin faţă de media de 371 decese înregistrată în ultimii cinci ani. Printre accidentele care au provocat cele mai multe victime se numără prăbuşirea unui avion în Columbia în luna noiembrie, care s-a soldat cu decesul a 71 de persoane, iar în luna mai un zbor al companiei Egyptair pe ruta Paris – Cairo s-a prăbuşit provocând decesul a 66 de persoane. 

Potrivit IATA, rata globală a accidentelor, măsurată în pierderea unei părţi din fuzelaj la un milion de zboruri, a fost de 0,39 în 2016, mai mare decât 0,32 în 2015 şi media anuală de 0,36 în precedenţii cinci ani. 

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) reprezintă aproximativ 265 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.

AGERPRES