„În România sunt puţine companii care comunică în cadrul unui anunţ de angajare nivelul salarial pentru poziţia respectivă. Procentual, numărul acestora nu depăşeşte 10% din totalul joburilor de pe site-ul eJobs.ro. Argumentele angajatorilor sunt multiple, dar, cel mai adesea, aceştia nu vor să divulge informaţii despre grilele de câştiguri întrucât, uneori, pot obţine un specialist pe mai puţini bani decât bugetul estimat”, susţine Bogdan Badea, directorul de vânzări eJobs – un portal de recrutări online din România.

„Dacă o companie are un buget net lunar de 1.000 de euro pentru plata salariului unui viitor angajat şi reuşeşte să găsească un candidat foarte bun care va accepta să primească 800 de euro, organizaţia va alege să facă o economie de 200 de euro în loc să ofere întreaga sumă”, explică reprezentantul eJobs.

„Alte companii preferă să ţină salariile confidenţiale pentru a nu fi nevoite să le explice angajaţilor diferenţele salariale din companie, mai ales dacă discutăm despre diferenţe salariale mari între doi ocupanţi cu profil similar şi cu posturi identice”, adaugă Badea.

Diferenţele salariale între doi angajaţi cu profil similar care ocupă posturi asemănătoare este una dintre explicaţiile pentru care companiile nu afişează salariile în cadrul anunţurilor publicate, consideră şi Florin Godean, country manager în cadrul Adecco România – agenţie internaţională de recrutare şi selecţie personal. „Cel mai probabil, motivul pentru care nu se afişează (n.r. – salariile în cadrul anunţurilor publicate) este că există la nivel de companii oameni pe aceleaşi posturi. Având în vedere dinamica salariilor din România, de cele mai multe ori, persoanele nou-angajate pot să negocieze în funcţie de cerere şi ofertă salarii mai mari. Astfel, pentru a nu crea o situaţie tensionată în cadrul companiei, se preferă să rămână confidenţială, aşa cum e prevăzut în lege”, explică Florin Godean.

Citiți mai multe pe Mediafax.ro