'Viitorul economiei mexicane este bun şi nu ar avea nici un sens ca HSBC să-şi vândă operaţiunile bancare din Mexic. Avem tot ce ne trebuie pentru a fi competitivi în această ţară', a declarat Gulliver. 

Acesta avertizase în februarie că subsidiarele cu probleme ale băncii – cele din Brazilia, Mexic, Turcia şi SUA – au la dispoziţie maximum doi ani pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele, în caz contrar urmând să fie vândute. În iunie, şeful HSBC a anunţat că scoate la vânzare operaţiunile din Brazilia şi Turcia. 

Săptămâna trecută, grupul bancar spaniol BBVA a anunţat că vrea să facă o ofertă pentru subsidiarele băncii britanice HSBC din Brazilia şi Turcia. Analiştii estimează că banca britanică ar putea obţine peste patru miliarde de dolari din aceste tranzacţii. 

BBVA nu are o subsidiară în Brazilia, dar deţine o participaţie minoritară în Garanti Bank din Turcia, bancă prezentă şi pe piaţa din România. 

Rivala BBVA, grupul spaniol Santander, care deţine o subsidiară profitabilă în Brazilia, a anunţat recent că este interesată de achiziţionarea operaţiunilor HSBC din statul latino-american. 

HSBC, cea mai mare bancă europeană, a intrat în 1991 pe piaţa din Turcia, iar în 1999 a achiziţionat Turkish Demirbank. În prezent, banca britanică are 298 de sucursale în Turcia, iar pe plan global este prezentă în 73 de state. În 2014, HSBC a înregistrat în Turcia pierderi de 64 de milioane de dolari. 

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: