Inspecţiile s-au desfăşurat în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în urma unei plângeri privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de către societatea HP România.

„Avem suspiciuni privind un posibil abuz de poziţie dominantă al societătii HP România, manifestat printr-un comportament discriminatoriu în relaţia cu unul dintre partenerii săi contractuali. Acest lucru poate afecta concurenţa pe piaţa comercializării consumabilelor pentru echipamente de printare marca HP şi a serviciilor conexe” a declarat, în comunicat, domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.
Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei nici în ceea ce priveşte vinovăţia companiei investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.

Dacă, în cadrul investigaţiei, comportamentul anticoncurenţial al companiei HP România va fi confirmat, Consiliul Concurenţei poate aplica o amendă ce poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri a întreprinderii sancţionate.