HP este lider pe piaţa locală de staţii grafice având o cotă de piaţa de 65%. Piaţa a crescut cu 56% anul trecut, în timp ce HP a înregistrat o creştere de 84%, potrivit lui Tiberiu Dobre, Country Manager PSG (Personal Services Group) HP România. HP a vândut anul trecut 2.000 de staţii grafice în ţara noastră, piaţa totală fiind estimată la 3.500 de unităţi. HP estimează că anul acesta piaţa va cunoaşte un avans de 30 de procente.  Companiile care cumpără cele mai multe staţii grafice activează în domenii precum inginerie civilă, industria auto şi industria petrolieră, potrivit lui Dobre.  

În ceea ce priveşte noua gama de staţii grafice de la HP, vedeta este modelul Z1. Aceasta este prima staţie grafică all-in-one din lume cu un display cu diagonală de 68,6 cm (27 inch). HP Z1 încorporează plăci video profesionale NVIDIA Quadro, memorie ECC, procesoare Intel Xeon quad-core şi soluţii de software furnizate de vendori independenţi, asigurând în acelaşi timp o funcţionare silenţioasă. Utilizatorii pot alege, de asemenea, dintr-o gamă de tipuri de stocare diferite, ce includ  configuraţii SATA de 7.2K, respectiv de 10K, SSD sau RAID opţional, drive-uri mobile (AMO), un cititor de card media care poate citi formate diferite şi mai multe drive-uri optice.

 „Prima staţie all-in-one din portofoliul nostru, HP Z1, reprezintă o adevărată revoluţie tehnologică pentru modul de lucru al specialiştilor în arhitectură, dezvoltare web sau graficieni. Designul unic, experienţa vizuală îmbunătăţită şi performanţa de procesare ne vor ajuta să atragem noi clienţi şi să ne consolidăm poziţia de lideri de piaţă în acest segment”, a declarat Tiberiu Dobre.

HP Z1 are un pret de pornire de 1.200 de euro si poate ajunge la 5.000 de euro in funcţie de configuraţie. Compania estimează că va vinde în jur de 500 de unităţi anul acesta.

HP a mai lansat astăzi şi modelele Z420, Z620 şi Z820. Z820 este cea mai puternică staţie grafică din portofoliul HP (denumită Airplane – Avionul ). Acest echipament dispune de un procesor cu 16 nuclee, până la 512 GB de memorie ECC, 14 TB de spațiu de stocare și placă grafică dual NVIDIA Quadro 6000. Preţul unei asemenea staţii porneşte de la 3.000 de euro şi poate ajunge la 20.000 de euro. Astfel de staţii sunt folosite de angajaţii studiourilor Dreamworks, potrivit oficialilor HP. În ţara noastră au fost vândute două astfel de staţii grafice, unui client din Cluj.  Compania speră să vândă anul acesta în jur de 300 de unităţi Z820.

Stațiile grafice HP sunt utilizate de către cei mai exigenți clienți din domenii precum arte grafice, emisie radio și TV, CAD, inginerie, imagistică medicală, finanțe, industria petrolieră şi a gazelor. Companiile folosesc stațiile grafice HP pentru a proiecta o serie largă de produse, de la pantofi sport la mașini de curse, caractere animate și submersibile de mare adâncime, dar și pentru a gestiona comercializarea certificatelor de securitate în valoare de miliarde de dolari sau pentru a preveni crize operaționale în domeniul IT.

HP investeşte anual 3,5 miliarde de dolari în cercetarea şi dezvoltarea staţiilor grafice, iar conform datelor IDC in 2014 veniturile de pe urma acestor echipamente vor creşte de la 6,5 miliarde la 8,3 miliarde de dolari.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/fA1kQzNUCNw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>