Cele 13 miliarde de bancnote euro vor reprezenta, la intrarea in circulatie in anul 2001, cea mai larga aplicatie comerciala a hologramelor – ca element de securizare impotriva falsificarii, imposibil de reprodus. Este vorba de holograma vizibila in lumina naturala – o imagine virtuala, tridimensionala, statica sau animata, a unui obiect sau insemn si realizata pe baza unui model conceput pe computer.
Producatorul hologramelor de pe bancnotele euro este compania britanica Applied Holographics Plc. „Amplasamentul lor este inconjurat de sisteme de securitate (garduri electrice, senzori de miscare si caldura etc.) superioare chiar celor ce protejeaza Banca Nationala a Regatului Unit”, spune Mihai Necsulescu, directorul firmei ZoomSoft, reprezentantul in tara noastra al companiei Applied Holographics Plc.
Hologramele „sunt bune” pentru asigurarea autenticitatii sau originalitatii oricarui lucru, cu o valoare cel putin medie: carti de credit, hartii de valoare, etichete de bauturi alcoolice sau de cosmetice de lux, colectii vestimentare unicat, documente de identitate (pasapoarte, legitimatii, certificate de orice fel), vize, marci postale, CD-uri si casete originale etc. „Adezivul original SuperGlue este marcat cu un mic timbru holografic, care ii atesta autenticitatea. Produsul SuperGlue comercializat la noi nu are holograma, asa ca nu stiu de unde este adus”, avertizeaza Mihai Necsulescu. Documentele de identitate, de exemplu, pot fi protejate si prin aplicarea unei folii holografice transparente, de dimensiunea actului respectiv.
O arma invincibila contra pirateriei
Pentru Romania, hologramele sunt concepute aici si produse in Marea Britanie. In cazul in care o firma are nevoie de cateva sute de holograme pentru securizarea legitimatiilor, poate alege din cateva zeci de mii de modele standard, gata realizate si care pot fi taiate in orice fel, inclusiv ca fir holografic. Datorita bazei de date a firmei producatoare, este practic imposibila livrarea de holograme macar asemanatoare unor firme diferite.
O data aplicate pe suportul indicat de client, hologramele nu mai pot fi dezlipite fara distrugerea elementelor grafice si de securitate. Hologramele nu pot fi fotografiate, fotocopiate, scanate; – deocamdata reprezinta cel mai sigur element de securizare, – fiind mai sigur decat filigranul, firul metalic sau orice imprimeu tipografic.
La noi in tara, in ciuda galagiei intretinute pe tema pirateriei de tot felul, a falsificarilor si contrabandei, numarul companiilor care utilizeaza holograme ca elemente de securizare si autentificare este inca modic.