‘Am spus întotdeauna că viitorul guvernului (lui Gaddafi) este o chestiune ce trebuie decisă de poporul libian, iar acesta a fost clar’, precizează şefa diplomaţiei americane într-un comunicat, reiterând poziţia anterioară dură faţă de liderul libian a preşedintelui american Barack Obama, relatează Reuters.

‘(Muammar Gaddafi) a pierdut încrederea poporului său şi ar trebui să plece fără alte vărsări de sânge şi violenţă’, a adăugat Clinton.

SUA a revocat sâmbătă vizele pentru înalţi oficiali libieni şi rudele lor apropiate ca o nouă sancţiune împotriva regimului lui Gaddafi, scrie AP. Hillary Clinton a spus că SUA nu vor accepta noi cereri de viză de la înalţi oficiali ai regimului lui Gaddafi.

Ea a mai precizat în comunicat că SUA ‘acţionează rapid asupra unei serii de măsuri pentru a trage la răspundere guvernul libian pentru încălcarea drepturilor omului şi pentru a mobiliza un răspuns puternic din partea comunităţii internaţionale’.

Interdicţia privind vizele vine după ordinul de vineri al lui Obama de a îngheţa activele fidelilor lui Gaddafi şi de a impune sancţiuni financiare împotriva lor pentru abuzuri comise asupra libienilor. Ordinul a suspendat de asemenea comerţul limitat din domeniul apărării între SUA şi Libia.
SURSA: Agerpres