Cel mai mare producător român de energie a fost condus de către un administrator judiciar, după ce a intrat în insolvenţă, pentru a doua oară, la începutul anului 2014. 

Hidroelectrica a intrat, pentru prima dată în insolvenţă, în anul 2012, după ce a pierdut 1,4 miliarde de dolari în şase ani, din cauza contractelor prin care a vândut mare parte din producţie sub preţul pieţei. Compania a trecut printr-un proces de restructurare, a anulat acele contracte şi a înregistrat profituri ridicate. 

Cei care încheiaseră contractele au contestat anularea lor, iar instanţa a decis reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, unde a rămas un an mai mult decât se estima, din cauza procedurilor judiciare interminabile. 

"Au rămas patru contestaţii din 75, iar data fixată de către instanţă pentru acestea este 6 aprilie. Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă în 6 aprilie, cel mai devreme, şi în mai cel mai târziu. După aceea, suntem în linie dreaptă spre o ofertă publică iniţială şi rămânem la termenul limită din noiembrie", a afirmat Remus Borza. 

Ar fi prima IPO a unei companii de stat din România de la vânzarea Electrica, în 2014. Borza a explicat că Hidroelectrica a numit, deja, consilieri pentru listare şi asistenţă legală. El a reafirmat că ar putea fi listată o participaţie de 15% la Bursele din Bucureşti şi Londra. 

Fondul Proprietatea, care este singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie 

Borza a precizat că Hidroelectrica se aşteaptă la un profit brut record de 1,3 miliarde de lei (331,52 milioane de dolari), la sfârşitul acestui an, faţă de 1,1 miliarde de lei lei, anul trecut.

AGERPRES