UPDATE. Datoria Spaniei va creşte la aproape 100% din PIB, până la sfârşitul anului viitor, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 100 de ani, transmite Reuters.

Conform datelor oficiale, datoria Spaniei va ajunge la 99,8% din PIB până la sfârşitul anului viitor, de la 94,2% estimat pentru finele lui 2013. La 30 iunie 2013, nivelul datoriei se ridica la 92,2% din PIB.

Analiştii se aşteaptă ca datoria Spaniei să crească şi în următorii trei ani şi să depăşească 100% din PIB până în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 100 de ani.

Pensiile vor fi indexate cu rata minima prevăzută, de 0,25%, cheltuielile statului pentru ajutoarele şi indemnizaţiile de şomaj vor creşte cu 10,2%, iar salariile funcţionarilor publici vor rămâne îngheţate în 2014, în condiţiile în care datoria publică va ajunge la aproape 100% din PIB anul viitor, potrivit previziunilor guvernului conservator de la Madrid, prezentate în legislativ de către ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, transmite corespondentul Agerpres.

Toate aceste cheltuieli sunt prevăzute în proiectul de buget aprobat de guvern vineri, 27 septembrie, şi prezentat detaliat luni în comisia de specialitate a Congresului Deputaţilor.

Pensiile vor fi indexate cu nivelul minim prevăzut de lege, potrivit reformei sistemului – 0,25%. Aceasta prevede că indexarea pensiilor va lua în consideraţie atât rata inflaţiei, cât şi încasările şi cheltuielile publice din fiecare an, precum şi deficitul sau excedentul bugetar înregistrat la sistemul public de asigurări sociale. Concret, pensiile vor fi indexate cu cel puţin 0,25% în fiecare an şi cel mult 0,25% plus rata inflaţiei.

Salariile funcţionarilor publici vor rămâne îngheţate pentru al patrulea an consecutiv, cu menţinerea bonusurilor de Crăciun şi pentru vacanţa de vară. Tot îngheţate rămân şi salariile demnitarilor, care nu primesc însă cele două bonusuri menţionate.

În condiţiile în care numărul şomerilor din Spania a ajuns la 4.698.783, potrivit datelor corespunzătoare lunii august 2013, guvernul de la Madrid va creşte bugetul destinat indemnizaţiilor şi ajutoarelor de şomaj, cu 10,2% anul viitor – la 29,42 miliarde de euro. Aceste cheltuieli au fost anunţate pe fondul estimărilor guvernului privitoare la rata şomajului, care ar urma să scadă la 25,9% anul viitor, după ce 2013 se va încheia cu o rată de 26,6% din populaţia activă fără un loc de muncă.