Totodată, noul act normativ prevede că vor fi autorizaţi operatori locali de jocuri de noroc şi pariuri online. Guvernul a luat această măsură cu scopul de a elimina mediul neconcurenţial creat şi pentru a creşte veniturile la bugetul de stat, scrie mediafax.ro.

Potrivit unui comunicat al guvernului citat nde Agerpres, Ministerul Finanţelor Publice a propus înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, care are ca scop acordarea dreptului de organizare şi funcţionare, monitorizarea, supravegherea şi controlul activităţilor din domeniul jocurilor de noroc.
Potrivit proiectului OUG, făcut public pe 21 martie, oficiul va avea personalitate juridică, se va afla în subordinea Guvernului României, şi va avea patrimoniu şi buget propriu, finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, precum şi din fondul de stimulente constituit cu destinaţie specială.

În activitatea sa, oficiul va urmări respectarea următoarelor principii: aplicarea unitară, corectă şi nediscriminatorie a dispoziţiilor legale în vigoare în domeniul jocurilor de noroc, având în vedere principiile legalităţii, imparţialităţii, rolului activ şi disponibilităţii cu menţinerea unui nivel moderat de participare la jocurile de noroc; protecţia minorilor sau altor grupuri vulnerabile în vederea evitării dependenţei acestora de jocuri de noroc; protecţia participanţilor astfel încât jocurile de noroc să fie organizate într-o manieră onestă, responsabilă şi transparentă; asigurarea respectării prevederilor legilor generale şi speciale ale statului; prevenirea unor posibile ingerinţe în rezultatele sportive în vederea protejării mişcării sportive.

Citiţi aici ancheta EVZ care a dus la interzicerea jocurilor de tip bingo, în special Metropolis difuzat de Antena 1

Oficiul va fi condus de un Comitet de Supraveghere format din nouă membri, din care doi executivi (preşedinte şi vicepreşedinte) şi şapte neexecutivi, numiţi prin decizia premierului. Numărul maxim de posturi va fi de 200, acest număr putând fi modificat ulterior cu încadrarea în numărul total de posturi atribuit Secretariatului General al Guvernului.

Membrii comitetului vor fi numiţi până la data de 15 aprilie 2013. Personalul din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice cu atribuţii în domeniul jocurilor de noroc se preia prin transfer în interesul serviciului în condiţiile legii, în cadrul oficiului începând cu data 15 aprilie 2013 şi îşi păstrează toate drepturile.
Noua structură va constitui lunar un fond de stimulente cu destinaţie specială prin reţinerea unei cote de 20% din sume reprezentând valoarea amenzilor stinse prin încasare; 20% din sume reprezentând valoarea bunurilor confiscate cu titlu definitiv şi valorificate potrivit dispoziţiilor; 25% din sumele încasate pentru prestaţiile către organizatorii de jocuri de noroc on-line.
Modul de repartizare şi utilizare a fondului de stimulente se va stabili prin Hotărâre a Guvernului.

Oficiul îşi va desfăşura activitatea teritorială în sedii deţinute de Ministerul Finanţelor Publice, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat sau de unităţile administrativ-teritoriale locale.

Sursa: Agerpres