Veniturile bugetului de stat sunt proiectate în creştere, pe fondul majorării veniturilor din TVA cu 2,09 miliarde lei, datorită evoluţiei peste aşteptări a încasărilor.

‘Media încasărilor pe lunile august şi septembrie (influenţate de creşterea cotei) a depăşit cu 34% media încasărilor din primele şapte luni ale anului, ceea ce denotă o performanţă foarte bună a colectării. La îmbunătăţirea colectării a contribuit şi efectul aplicării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale’, se arată în nota de fundamentare a proiectului ordonanţei de rectificare bugetară.

De asemenea, accizele vor aduce un plus de venituri de 910,1 milioane lei, iar veniturile din capital vor fi mai mari cu 224,7 milioane lei.

Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit vor fi mai mici cu 770,0 milioane lei, în principal, din cauza efectului contracţiei economice, reducerii expunerilor băncilor comerciale şi creşterii volumului creditelor neperformante, cele din impozit pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane fizice vor fi mai mici cu 105,3 milioane lei, iar venituri nefiscale cu 780,3 milioane lei.

La cea de-a doua rectificare bugetară din 2010, veniturile la bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale sunt reduse cu 24,5 milioane lei, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi diminuate cu 215 milioane lei, cele ale bugetului de şomaj cu 104 milioane lei, bugetul Trezoreriei Statului – cu 100 milioane lei. Veniturile Fondului naţional unic al asigurărilor de sănătate sunt prevăzute să crească cu 35 milioane lei.