‘Am decis ca toate grupurile parlamentare să primească astăzi (n.r. – vineri) forma trimisă de Guvern privind legea descentralizării. Până luni, la ora 15,00, vor depune amendamente parlamentarii, luni-marţi Guvernul decide când va avea şedinţă de Guvern în care va discuta amendamentele şi marţi va exista în plen procedura de asumare a răspunderii. Ora o vom stabili luni în şedinţă comună’, a spus social-democratul Miron Mitrea, după şedinţa Birourilor permanente reunite. VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

El a adăugat că pentru proiectul de lege privind descentralizarea s-au purtat deja discuţii cu fiecare grup parlamentar în parte, iar formaţiunile reprezentate în Parlament au depus deja amendamente.

‘Nu cred că vor exista amendamente noi, o bună parte din amendamentele pe care le-au depus cei din Opoziţie, au recunoscut, s-a ţinut cont de ele. Unele au fost respinse. Este evident că ne vom trezi probabil în situaţia unor amendamente pe care Guvernul le-a mai văzut şi le-a mai respins o dată, dar formal trebuie să le dăm această posibilitate parlamentarilor’, a precizat Mitrea.

Guvernul a aprobat joi proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică.

Potrivit proiectului de act normativ, în urma descentralizării, mai multe servicii din domeniile agricultură, cultură, mediu, tineret şi sport, asistenţă socială, sănătate vor fi trecute în subordinea autorităţilor locale, începând cu data de 31 decembrie 2013.

‘Cu bugetul de anul viitor se împacă foarte bine. Impactul bugetar este neutru, nu este niciun fel de cheltuială în plus. Prin acest proces de descentralizare aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate. Adică cei care lucrau până acum în instituţii deconcentrate, care erau în subordinea ministerelor, pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituţiile descentralizate care vor fi în subordinea autorităţilor locale. Inclusiv cu cheltuielile de personal aferente pentru fiecare funcţionar, salariat care intră într-o instituţie descentralizată din bugetul ministerului respectiv se deplasează suma aferentă către instituţia care va fi în subordinea consiliului judeţean sau local’, a explicat joi vicepremierul Liviu Dragnea. AGERPRES CITEŞTE ŞI  Miza regionalizării: 13 miliarde de euro pe an