Codul Administrativ doreşte să creeze un cadru general de organizare şi funcţionare a autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice.

La capitolul condiţii generale pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului se precizează că pot fi membrii ai guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale şi nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea (cu alte cuvinte, după ispăşirea pedepsei).

Cristi Dănileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, spune că în Codul Penal reabilitarea „are loc de drept în cazul condamnării la (…) pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune“. El subliniază faptul că „de drept“ înseamnă automat, fară vreo altă condiţie cum sunt cele de la reabilitarea judecătorească unde se impune plata prejudiciului şi a cheltuielilor de judecată. „Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare“, mai spune Dănileţ.

Citiţi aici proiectul Codului Administrativ.

Legea 90/2001, care reglementează astăzi organizarea şi funcţionarea Guvernului României nu include şi această excepţie şi odată cu intrarea în vigoare a Codului Administrativ va fi abrogată.

La capitolul dispoziţii tranzitorii şi finale din Codul Administrativ se specifică clar faptul că, în termen de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a codului, legea 90/2001 va fi abrogată.

Premierul Mihai Tudose „nu are pe masă” şi nu intenţionează modificarea Legii 90/2001 pentru a permite persoanelor care au fost condamnate penal să facă parte din Guvern, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse apropiate şefului Executivului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, lucru care îl împiedică în acest moment să facă parte din Guvern.

Dragnea a anunţat în luna mai a acestui an că acest Cod Administrativ va fi o iniţiativă parlamentară.