În urma acestei măsuri, pe care mulţi experţi au dorit să o vadă extinsă la întreaga ţară în ultimii ani, Guangzhou va deveni prima metropolă care desfiinţează ‘hukou’, potrivit ziarului China Daily.

Oficiul pentru securitate publică al metropolei le-a cerut rezidenţilor locali ca, începând din această săptămână, să meargă să-şi schimbe permisele de rezidenţă. Migranţii rurali, până acum cetăţeni ‘de mâna a doua’, vor deveni rezidenţi permanenţi.

În sistemul ‘hukou’, care se aplică în China din anii 1950, cetăţenii pierd drepturi precum cele privind asistenţa medicală sau educaţia pentru copiii lor dacă emigrează din zonele rurale în cele urbane.

‘Hukou’ a fost conceput în scopul de a limita mişcările populaţiei, existând temerea că ţăranii ar putea emigra în masă la oraş, însă pe parcurs a creat o mare comunitate de flotanţi (circa 200 de milioane de persoane) care trăiesc în oraşe ale ţării fără a avea aceleaşi drepturi pe care le au cei născuţi în ele.

Potrivit documentului, noua măsură se ia în scopul de a ‘salvgarda drepturile la muncă, la educaţie şi interesele legale’ ale multor ţărani la oraş.
Sursa: Agerpres