„Virusul H5N8 a fost detectat la jumătatea acestui an la păsările sălbatice din centrul Rusiei, Siberia şi Mongolia. Deoarece virusul detectat în Europa Centrală este foarte asemănător cu cel detectat în Rusia, putem spune că a sosit prin intermediul păsărilor sălbatice”, a explicat Thomas C. Mettenleiter.

Germania şi Elveţia au raportat duminică noi cazuri de gripă aviară. Virusul H5N8 a fost, de asemenea, descoperit în Austria, Ungaria, Polonia, Olanda, Danemarca şi Croaţia. Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv Camerun, Niger şi Togo, în ultimii doi ani. Păsările sălbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripă aviară. Apropiatul sezon al Crăciunului este unul vital pentru vânzările de păsări în Europa.

Recent, Autoritatea sanitar-veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că a identificat un caz de infecţie cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din judeţul Bekes, sud-estul Ungariei, în apropiere de graniţa cu România. Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare. Agerpres