Mai toți românii sunt mari iubitori de mâncăruri preparate din cartofi. De departe, una dintre garniturile preferate este piureul de cartofi. Cum în perioada postului, această mâncare ea este consumată mult mai des, este bine de știut mai multe lucruri extrem de importante.

În rândurile care urmează, vă vom atrage atenția asupra unui aspect pe care foarte multă lume îl ignoră când vine vorba de prepararea acestei garnituri.

Ceea ce trebuie avut, obligatoriu, în vedere este că nu toți cartofii sunt recomandați pentru piure. Mâncarea poate să devină chiar toxică dacă la pregătirea ei sunt folosiți cartofi verzi. Motivul e unul foarte simplu: la contactul cu lumina, tuberculii de cartofi capătă culoarea verde. În aceste organe verzi ale cartofului, o dată cu clorofila, se produce și un alt compus ce se numește solanina și care este o toxină glicoalcaloidă.

Cartofii care nu trebuie folosiți niciodată la piure

Persoanele care consumă cartofi cu solanină pot să sufere de intoxicație, pot sesiza o iritație ale tractului gastrointestinal și, în cazuri mai grave, vomă și diaree.

Cazurile de intoxicare cu solanina sunt rare pentru că, în mod normal, cartofii verzi sunt amari și e puțin probabil ca cineva să mănânce o cantitate suficient de mare de cartofi verzi pentru a acumula o cantitate de solanină care să îi pună viața în pericol. Cu toate astea, cartofii verzi nu trebuie folosiți la piure, iar cartofii care prezinta doar pete verzi pe anumite porțiuni trebuie curățați cu grijă, iar aceste părți îndepărtate.

Cel mai bun piure se face din cartofi albi, care se simt grei în mână. Acestea sunt cele mai mari greșeli pe care le facem când preparăm piure de cartofi.

Secretul pentru cel mai gustos piure de cartofi

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este legat de spălarea cartofilor. Este foarte important să îi spălați și înainte de a-i arunca în oală. În timpul procesului de gătire, murdăria de pe coaja cartofului va pluti, iar bucățile de cartofi vor absorbi murdăria și mirosurile.

Nu multă lume știe, dar pentru cel mai bun piure de cartofi ar fi bine să folosiți o combinație între două tipuri de cartofi. Cartofii roșii vor contribui la o textură ușoară și pufoasă, în timp ce cartofii albi vor conferi piureului aromă plăcută și cremozitate.

Nu trebuie să faceți greșeala de a fierbe mai întâi apa și apoi să adăugați cartofii, pentru că nu veți obține textura ideală pentru piure. Așa că puneți toate bucățile de cartofi într-o oală și umpleți-o cu apă, acoperind cartofii pe care îi fierbeți. Astfel, se vor fierbe uniform.

Un alt lucru bine de știut este că în compoziția piureului ar trebui să mai adăugați, pe lângă unt, și o lingură de smântână sau chiar brânză de capră pentru a obține cea mai bună aromă și cea mai cremoasă textură.