Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Cercetarea cu privire la transportul lemnului pe raza localității Gureni, Com. Peștișani, jud. Gorj a fost realizată în periaoada a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016. În această localitate își desfășoară activitatea patru societăți de prelucrare și transport al lemnului

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Greenpeace, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. În iulie 2016, Greenpeace România a documentat un caz de tăiere ilegală dintr-o pădure virgină în același bazin forestier și a transmis o sesizare către Ocolul Silvic Brâncuși. În urma cercetărilor ocolul silvic a descoperit că 85 de arbori au fost tăiați ilegal și cazul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru cercetare și soluționare.

„Am revenit în Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul tăiat ilegal pe piață. Nu ne așteptam să găsim camioane fără acte, având în vedere că oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicația Inspectorul Pădurii instalată pe telefoane mobile. Se întâmplă, însă. În cele mai multe cazuri, e vorba de camioane încărcate la maximum, cu 20 de metri cubi și mai mult, care în aviz să aibă înregistrați 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat în două zile, de 319 metri cubi, este foarte îngrijorător. Radarul Pădurilor își face treaba, însă operațiunile de control din partea autorităților trebuie intensificate iar sancțiunile aplicate să elimine furtul și distrugerea pădurilor”, a declarat Ionuț Apostol, director de campanii la Greenpeace România.

„Nu avem la ora actuală un raport complet despre situația tăierilor ilegale de arbori la nivel național, ci doar cifre despre activitatea de combatere a infracționalității silvice. Ori de la nivelul de aproximativ 500 000 metri cubi identificați anual prin controale, la cele 8,8 milioane de metri cubi dispăruți din pădurile României ca urmare a proceselor naturale, dar în special ca urmare a tăierilor ilegale conform Inventarului Forestier Național este cale lungă”, a completat Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate al Greenpeace România.