"La începutul lunii iunie, o echipă Greenpeace din Ungaria, România şi Slovacia a investigat un caz de contaminare a râului Someş. Măsurătorile arată că în râu au fost deversaţi poluanţi cu risc mare de infecţie. Organizaţia de mediu se aşteaptă ca autorităţile române să acţioneze de urgenţă împotriva poluării pentru a proteja sănătatea publică", se precizează într-un comunicat al Greenpeace. 

Pe 1 iunie, experţii Greenpeace au descoperit că în râul Someş (judeţul Satu Mare, localitatea Veteş), la doar câţiva kilometri de graniţa cu Ungaria, sunt deversate reziduuri urât mirositoare. Organizaţia de mediu a luat probe de apă direct din locul în care este deversată în Someş apa reziduală printr-o conductă din apropierea fabricii de procesare a cărnii Unicarm, a prelevat probe de apă de la 200 de metri în amonte şi aval de această conductă, precum şi de la 4-5 kilometri în aval, de-a lungul părţii ungureşti a Someşului. Greenpeace a prelevat probe de apă şi de unde râul curge mai lent. 

Mostrele au fost răcite şi transportate la un laborator acreditat în Ungaria unde au fost examinate biologic şi chimic. Analiza chimică şi biologică a mostrelor de apă prelevate în amonte de locul în care apele reziduale ajung în Someş arată o calitate bună a apei râului. 

Potrivit Greenpeace, rezultatele analizelor confirmă faptul că apele reziduale provenind din conducta situată în apropiere de fabrica Unicarm poluează grav Someşul. "Apele reziduale netratate sunt contaminate cu resturi animale şi materii fecale şi prezintă un grad semnificativ de contaminare chimică şi bacteriologică. Gradul de contaminare cu bacteria infecţioasă E-coli depăşeşte de câteva ori valorile admise. În mod clar, materiile deversate în râu ar trebui să fie considerate deşeuri periculoase, cu risc de contagiune", se menţionează în documentul citat. 

La două sute de metri în aval de conducta de deversare a fost observată o poluare bacteriologică şi biologică accentuată. Numărul de colonii de bacterii, care în mod normal este de 100/ml, se ridică la peste 3000/ml. Poluarea râului a putut fi observată încă la doi kilometri distanţă, în localitatea maghiară Csenger. 

"Este inacceptabil că în ciuda promisiunilor autorităţilor române, contaminarea râului încă nu a fost oprită, chiar la câteva săptămâni după ce a izbucnit acest scandal. Deşeuri organice netratate, contaminate continuă să ajungă în Someş, iar de acolo ajung mai departe în Tisa", afirmă Simon Gergely, chimist, expert regional Greenpeace. 

AGERPRES