„Totul va fi realizat cel mai târziu luni 30 martie”, a afirmat Gabriel Sakellaridis. Acesta a adăugat că măsurile de reformă nu vor conţine măsuri de criză ci modificări structurale.

„Cred că au fost găsite puncte de convergenţă”, a subliniat oficialul elen.

Luna trecută, Eurogrupul a decis să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, în anumite condiţii.

Grecia ar putea prezenta noi propuneri de reformare a economiei, în domenii precum pensiile şi impozitarea, atât timp cât ele au acelaşi efect ca actualele angajamente, a anunţat săptămâna trecută cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Noile propuneri vor fi analizate de instituţiile europene, a adăugat oficialul german.

Angela Merkel a refuzat să precizeze data la care ar putea fi furnizată noua tranşă din pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia, reafirmând că decizia va depind de o evaluare pozitivă a propunerilor de reformă.

Capacitatea de finanţare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe pieţele de termen lung şi mediu, iar achitarea unei tranşe de împrumut în valoare de peste şapte miliarde de euro din partea creditorilor săi depinde de punerea în aplicare de reforme de către guvernul stângii radicale.

În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti şi care nu poate fi rambursat în totalitate.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: