Prima întâlnire de astăzi este programată la Banca Centrală Europeană. Un material Reuters prezentat ieri în exclusivitate a arătat că două bănci grecești au cerut asistență de lichiditate de urgență, aşa numitul ELA, constând în 2 miliarde de euro. Banii vin de la BCE, iar Consiliul de Administrație trebuie să evalueze și să aprobe sau să respingă acestă asistenţă financiară la fiecare două săptămâni.

Iată ce scrie pe acest subiect echipa de cercetare a Lloyds:

„BCE deține cheia supravietuirii Greciei până la finalizarea negocierilor, prin lichiditățile furnizate băncilor grecești. La reuniunea de astăzi este de așteptat să se extindă ELA pentru încă două săptămâni, dar situația de după luna Februarie este încă neclară. După cum s-a stabilit, summitul UE de săptămâna viitoare este esențial și există o mare probabilitate pentru un Eurogrup la începutul săptămânii viitoare. Eurogrup este un summit al tuturor miniștrilor de finanțe din zona euro.”

Apoi, tot astăzi are loc întâlnirea dintre ministrul grec de Finanțe Ianis Varoufakis şi șeful BCE Mario Draghi. Oficialul Băncii Centrale Europene a declarat anterior că asistența BCE privind lichiditatea este legată de acordul de salvare a Greciei, la care Varoufakis vrea să renunțe.

Este o mare diferență între sfârșitul oficial al salvarii ţării – în cazul în care nu este prelungit – la sfârșitul lunii februarie și un acord complet privind datoria, care probabil nu va veni vreme de luni de zile. Astfel încât este crucial pentru noul guvern grec ca BCE să acţioneze încă în favoarea unui sprijin pentru băncile din țară, iar ministrul de finanţe Varoufakis va trebui să aibă acordul lui Draghi pentru acest lucru.

În fine, cea de-a treia întâlnire este cea dintre prim-ministrul grec Alexis Tsipras și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Tsipras îşi continuă turneul european la Bruxelles, iar Juncker este cea mai importantă persoană pe care o întâlneşte în cadrul planurilor sale privind datoria Greciei.

În urmă doar cu câteva luni, Juncker a spus că în cazul în care Tsipras va fi ales, ar fi un "risc major" pentru Grecia, fatul că liderul Syriza "nu a înțeles în mod adecvat care sunt problemele din Grecia".