În condiţiile în care plăţile au fost efectuate până la 31 decembrie 2014 inclusiv, situaţia finală pentru întregul an 2014 va fi disponibilă după jumătatea lunii ianuarie 2015, atunci când vor fi introduse în sistem toate datele (confirmările) primite din partea băncilor cu care beneficiarii PNDR colaborează, precizează AFIR.

"Rata absorbţiei la finalul perioadei de programare va fi de 100%, având în vedere că plăţile pentru proiectele de investiţii şi angajamentele multianuale vor continua până la finele anului 2015", consideră experţii AFIR.

De la demararea primelor sesiuni de proiecte PNDR, în anul 2008, AFIR a primit şi verificat 149.016 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,3 miliarde de euro, iar până la jumătatea lunii decembrie 2014 au fost selectate, pentru a primi finanţare nerambursabilă, 96.569 de proiecte cu o valoare de aproximativ 7,2 miliarde de euro. Dintre care au fost contractate 88.501 proiecte în valoare totală de aproximativ 5,9 miliarde de euro.

Potrivit datelor AFIR, printre judeţele care au accesat cele mai mari sume din fondurile europene nerambursabile se află Suceava, unde s-au efectuat plăţi în valoare totală nerambursabilă de 156,2 milioane de euro, Bistriţa Năsăud, unde beneficiarii au primit 155,7 milioane de euro fonduri nerambursabile şi Timiş, ai cărui beneficiari au primit pentru proiectele de investiţii 147,9 milioane de euro valoare totală nerambursabilă.

"Scopul Programului este crearea unei economii rurale durabile şi sustenabile. De aceea, a fost conceput aşa încât să cuprindă sprijin pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea spaţiului rural şi a economiei rurale, nu doar investiţii în ferme, iar impactul poate şi trebuie măsurat ca atare. Structura economiei rurale văzută prin prisma sprijinul PNDR cuprinde tot ce înseamnă oameni, producţie, procesare, servicii şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă", menţionează reprezentanţii AFIR.

În aceste condiţii, peste 75.000 de fermieri au fost sprijiniţi la nivel naţional, dintre care 12.982 sunt tineri cu vârsta mai mică de 40 de ani. Au fost finanţate şi modernizate 2.702 exploataţii agricole şi 1.042 de unităţi de procesare şi s-au construit peste 3.600 kilometri de drumuri agricole şi forestiere necesare pentru a scoate producţia din câmp.

De asemenea, cele 897 de autorităţi publice care au luat finanţare europeană prin PNDR au construit şi reabilitat 9.909 kilometri de reţea de alimentare cu apă, 4.355 kilometri de reţea de canalizare şi 3.866 de kilometri de drumuri comunale.

În total, 3 milioane de locuitori din zona rurală beneficiază de infrastructura creată şi modernizată prin măsura de renovarea şi dezvoltarea satelor.

"Economia rurală nu este ruptă de macroeconomie. Cele 3.290 de IMM-uri sprijinite fac parte din ceea ce numim plasa de siguranţă a economiei româneşti. Relevant pentru impactul Programului este şi faptul că prin proiectele finalizate s-au creat 41.955 locuri de muncă, alte 41.601 urmând a fi create prin proiectele în curs de implementare", se menţionează în datele AFIR.

Din punct de vedere al plăţilor efectuate către beneficiarii PNDR din întreaga ţară, Regiunea Nord-Vest Satu Mare a înregistrat plăţi în valoare totală nerambursabilă de peste 709 milioane euro. Această regiune este reprezentată de judeţele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare. Dintre acestea, în judeţul Bistriţa Năsăud s-au efectuat plăţi către beneficiari de peste 155 milioane euro.

Regiunea Nord- Est Iaşi este cea de-a doua regiune ca valoare a plăţilor efectuate către beneficiari cu peste 648 milioane euro plătite. Din această zonă, în judeţul Suceava s-au realizat plăţi de peste 156 milioane euro nerambursabili. Celelalte judeţe din zonă, respectiv Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Vaslui au efectuat plăţi cu valori cuprinse între 80 şi 150 milioane euro nerambursabili pentru fiecare judeţ în parte.

În partea de sud a ţării, mai exact în Regiunea Sud-Târgovişte, care cuprinde judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, s-au efectuat plăţi către beneficiarii PNDR în valoare totală nerambursabilă de aproximativ 545 milioane euro, judeţul Dâmboviţa plătind efectiv, beneficiarilor PNDR, peste 121 milioane euro.

Regiunea Sud-Est Constanţa reprezentată de Oficiile Judeţene pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa a plătit în total către beneficiarii PNDR peste 465 milioane euro. Numai judeţul Tulcea a efectuat plăţi de 118,6 milioane euro nerambursabili.

În Regiunea Sud-Vest Craiova, prin intermediul oficiilor judeţene din Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea, s-au efectuat plăţi în valoare totală nerambursabilă de peste 432 milioane euro, iar beneficiarii proiectelor din judeţul Dolj au primit în total 130 milioane euro.

Către beneficiarii din regiunea Vest-Timişoara, respectiv din judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş, pe durata întregii perioade de programare 2007-2013, au fost plătiţi peste 426 milioane euro valoare totală nerambursabilă. Cel mai bine, din punct de vedere al plăţilor efectuate, se situează judeţul Timiş cu aproximativ 148 milioane euro.

Beneficiarii din centrul ţării, unde Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 7 Centru Alba Iulia are în componentă judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, au primit plăţi în valoare totală nerambursabilă de peste 423 milioane euro. Din această regiune, judeţul Alba a beneficiat de aproximativ 148 milioane euro.

Potrivit datelor AFIR, în judeţul Ilfov şi în Bucureşti, s-au efectuat către beneficiari plăţi în valoare totală nerambursabilă de 133,5 milioane euro.

Valoarea totală a PNDR 2007-2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiecte de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.AGERPRES