Charles Dickens este un scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut prin opere precum "Marile speranțe", "Aventurile lui Oliver Twist", "David Copperfield"", Martin Chuzzlewit", "Dombey și fiul", "Timpuri grele", "Dugheana cu vechituri" (Prăvălia cu antichități), "Documentele postume ale clubului Pickwich", "Nicholas Nickeby", "Barnaby Rudge", "Poveste despre doua orașe".
Născut în localitatea Portmuth, din Hampshire, pe data de 7 februarie 1812, Charles John Huffam Dickens a avut o copilărie fericită, într-o familie care aparținea nobilimii mijlocii, cu o situație materiala bună. Citea, cu mare plăcere, romane de aventuri în vogă, la vremea aceea, și primii zece – doisprezece ani din viață s-au scurs firesc, până când nesăbuința tatălui i-a lăsat săraci, astfel încât familia ajunge la închisoarea datornicilor.
La numai doisprezece ani, Charles Dickens este nevoit sa găsească o modalitate de a câștiga bani pentru sine și pentru familia sa. Se angajeaza ca muncitor la o fabrică de ghete unde lucrează zece ore pe zi. Chiar dacă, dupa un timp, familia și-a revenit din punct de vedere financiar, grație unei moșteniri, copilul continuă să muncească, la insistențele mamei, fapt pe care Dickens nu-l va uita și nu-l va ierta niciodată.
De altfel, în multe dintre romanele sale, scriitorul de mai târziu va valorifica aceste experiențe dramatice care i-au marcat destinul. Până la vârsta maturitătii, când romanele sale l-au făcut celebru și bogat (a reușit chiar să-și cumpere o impresionantă proprietate, aproape de Rochester – Gad’s Hill – pe care o admira din copilărie), Charles Dickens a lucrat, pe rând, la un cabinet de avocatură, apoi, ca stenograf și ziarist. A fost un tată responsabil (a avut zece copii), dar un soț infidel (cea mai pasională poveste de dragoste a trăit-o alături de actrița Ellen Ternan – pe care a cunoscut-o când el avea 45 de ani).

Scriitorul se stinge din viață la numai 58 de ani, în 1870, în urma unui atac de cord.

SURSA: DLI"