Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Palatul Buckingham a anunțat vineri că majestatea sa face progrese în urma tratamentului și se recuperează bine.

Palatul Buckingham a anunțat că Charles revine la îndatoririle publice

În februarie, palatul a dezvăluit că regele, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu o formă nespecificată de cancer detectată în urma unor teste efectuate după o procedură de corecție pentru o prostată mărită.

Deși Charles a continuat cu treburile oficiale de stat, diagnosticul l-a determinat să amâne angajamentele publice pentru a începe tratamentul și a se odihni.

„Programul de tratament al Majestății Sale va continua, dar medicii sunt suficient de mulțumiți de progresele înregistrate până în prezent pentru ca regele să poată relua o serie de îndatoriri publice”, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham, potrivit Reuters.

„Majestatea Sa este încurajat să reia unele îndatoriri cu caracter public și este foarte recunoscător echipei sale medicale pentru îngrijirea și expertiza lor continuă”, mai precizează acesta.

Deși este prea devreme pentru a spune cât va mai dura tratamentul său împotriva cancerului, purtătorul de cuvânt a declarat că medicii săi sunt „încurajați de progresele înregistrate până acum și rămân optimiști în ceea ce privește recuperarea regelui”.

Nu au fost oferite alte detalii despre starea sa sau despre tratamentul său, în conformitate cu poziția obișnuită privind confidențialitatea medicală.

În timp ce a fost fotografiat și filmat îndeplinind unele îndatoriri oficiale în privat, singura apariție publică a lui Charles a avut loc luna trecută, când a salutat binevoitori într-o plimbare după o slujbă religioasă de Paște în Windsor, ceea ce a ridicat speranțe că starea sa de sănătate se îmbunătățește.

Premierul britanic Rishi Sunak a reacționat la vestea revenirii regelui la îndatoririle publice, spunând pe site-ul de socializare X: „O veste extraordinară pentru a încheia săptămâna!”.

Charles și Camilla vor vizita marți un centru de tratament pentru cancer

Pentru a marca revenirea sa, Charles și soția sa, regina Camilla, vor vizita marțea viitoare un centru de tratament pentru cancer din Londra, a anunțat palatul. De asemenea, a fost confirmat faptul că împăratul japonez Naruhito și soția sa, împărăteasa Masako, vor efectua o vizită de stat la sfârșitul lunii iunie.

Cu toate acestea, Charles nu va efectua programul său obișnuit de vară, iar planurile sale vor fi elaborate în colaborare cu echipa sa medicală pentru a minimiza riscurile, a precizat palatul.

Absența regelui a coincis cu vestea că nora sa Kate, soția fiului și moștenitorului său, prințul William, a fost supusă unei chimioterapii preventive, după ce testele efectuate în urma unei intervenții chirurgicale abdominale majore au dezvăluit prezența unui cancer.

Prințesa de Wales, cunoscută adesea sub numele de fată Kate Middleton, va reveni ea însăși la îndatoririle publice doar atunci când echipa sa medicală își va da acordul.