Cabinetul "poate în niciun caz să accepte o situaţie în care libertăţile fundamentale şi accesul liber la informaţii ar fi ameninţate", a explicat Necas, citat de agenţia CTK. Guvernul urmează să analizeze impactul pe care ratificarea acestui acord l-ar avea asupra "vieţii reale", a adăugat şeful guvernului, scrie Agerpres.

Republica Cehă se numără printre cele 22 de ţări europene care au semnat în ianuarie acest acord multilateral destinat mai ales combaterii descărcărilor ilegale de pe internet. La rândul său, guvernul polonez tocmai a "îngheţat" procesul de ratificare a documentului, pe fondul unui val de proteste în Polonia. Pentru a intra în vigoare în aceste ţări, textul respectiv trebuie ratificat de parlamentele naţionale, notează AFP.

Numeroase manifestaţii au avut loc în ultimele zile la Praga şi în alte mari oraşe cehe pentru a denunţa ceea ce participanţii la acestea consideră a fi o "atingere la adresa libertăţii şi democraţiei". "Acordul ACTA atacă în mod serios libertăţile civice din Republica Cehă. Suntem convinşi că Parlamentul nu îl va ratifica", a declarat joi pentru presa locală Mikulas Ferjencik, vicepreşedinte al Partidului Piraţilor din Cehia, bazat pe modelul formaţiunii similare din Suedia.