Google, Apple şi IBM sunt cele mai valoroase trei branduri mondiale în 2014, reiese din ediţia a IX-a a clasamentului BrandZ TM, întocmit de către compania de cercetare Millward Brown. Pe de altă parte, companiile Ikea şi Movistar au înregistrat creşteri spectaculoase la nivel european.

Conform rezultatelor BrandZ – Top 100 branduri globale, Google devine cel mai valoros brand global din lume, cu o valoare de 159 miliarde de dolari şi o creştere anuală de 40%.

Totodată, după ce timp de trei ani a ocupat primul loc, Apple coboară pe locul secund din cauza unei scăderi de 20% din valoarea brandului, la 148 miliarde de dolari.

“În timp ce Apple rămâne un brand performant de top, există o percepţie din ce în ce mai răspândită că nu îşi mai actualizează tehnologia pentru consumatori, susţinută şi de lipsa lansărilor de produse cu adevărat noi”, se precizează în concluziile raportului.

Podiumul este încheiat de gigantul american IBM, cu o valoare a brandului de 108 miliarde de dolari, dar, în acelaşi timp, ocupă primul loc între brandurile care se adresează afacerilor (business to business).

În ierarhia celor mai valoroase 10 branduri mondiale se găsesc: Microsoft (locul 4 – valoare de 90,18 milioane de dolari), McDonald's (locul 5 – 85,7 milioane dolari), Coca-Cola (locul 6 – 80,68 milioane dolari), Visa (locul 7 – 79,19 milioane dolari), AT&T (locul 8 – 77,88 milioane dolari), Marlboro (locul 9 – 67,3 milioane dolari) şi Amazon Retail (locul 10 – 64,25 milioane dolari).

Studiul BrandZ TM – Top 100 Cele Mai Valoroase Branduri Globale, comandat de WPP şi realizat de Millward Brown Optimor, a ajuns la sezonul al IX-lea.Topul celor mai valoroase branduri globale redă percepţiile cumpărătorilor actuali şi potenţiali ai brandurilor, împreună cu date financiare pentru a calcula valoarea acestora.

Sursa: Agerpres