Potrivit unui raport elaborat de analiştii de la Goldman Sachs, banca şi-a redus estimările privind preţul mediu al unciei de aur în 2013 până la 1.545 dolari, de la 1.610 dolari anterior, iar pentru 2014 până la 1.350 dolari, de la 1.490 dolari anterior. Aceasta este a doua revizuire a estimărilor privind preţul aurului făcută în acest an de analiştii Goldman Sachs, după cea de la finele lunii februarie.

De asemenea, Goldman Sachs îi sfătuieşte pe investitori să închidă poziţia long pe aur şi să o înlocuiască cu o poziţie short.

‘În pofida reapariţiei aversiunii faţă de risc în zona euro şi a datelor economice dezamăgitoare din SUA, preţurile la aur au rămas nemodificate în ultima lună, ceea ce scoate în evidenţă modul în care convingerea de păstrare a aurului dispare rapid’, se arată în raportul elaborat de analiştii Damien Courvalin şi Jeffrey Currie. ‘În condiţiile în care economiştii noştri se aşteaptă la puţine ramificaţii din Cipru şi că recenta încetinire din SUA nu va pune în pericol relansarea din a doua jumătate a anului, credem că o revenire semnificativă a preţului aurului este puţin probabilă’, susţin analiştii.

Aurul este deseori considerat ca o valoare de refugiu în perioade de incertitudine economică şi un mijloc de protejare împotriva inflaţiei. Recordul istoric al unciei de aur, 1.900 de dolari, a fost stabilit în luna septembrie 2011. Miercuri, cotaţia aurului pe piaţa spot era de 1.580,71 dolari, iar pe piaţa americană uncia de aur cu livrare în luna iunie era cotată la 1.580,80 dolari.
SURSA: Agerpres