Sinaia nu e mare. Poate fi strabatuta pe jos in vreo douazeci de minute. Cu toate astea, ultima moda in materie de imobile spune ca de „bon ton” e sa-ti faci casa fix in buricul targului. Daca se poate, intre primarie si posta. In schimb, cei care prefera linistea aleg pentru vilele lor fostul Domeniu Regal – padurea din spatele Castelului Peles. Prin orasul vechi nu au mai ramas prea multe locuri in care s-ar putea face o casa. Au aparut, in schimb, alte zone de interes: Calea Codrului, Opler sau marginea Cumpatului. Aceste zone impadurite sunt „colonizate” de cei care n-au vrut sau n-au prins un coltisor in centru.
Preturile tin si ele pasul cu moda. Daca spre marginea statiunii pretul pe metru patrat de teren este de aproximativ 30 de dolari, la o distanta de doi kilometri spre centru pretul ajunge la 100 de dolari metrul patrat. Daca te mai plimbi cateva sute de metri, dai de terenuri pe care se cere si 200 de dolari metrul patrat. Dar cum Sinaia e totusi teritoriu romanesc, exista si solutii mai rentabile, cum ar fi concesionarea.
Hotel Anda, de exemplu, a fost construit in curtea Spitalului de Pediatrie Sinaia. O parte din teren apartinea Primariei Sinaia, iar in jur de 1.000 de metri patrati apartineau spitalului. Pretul la care primaria a dat terenul in concesiune, pe termen nelimitat, este de 24 de dolari metrul patrat, cu plata esalonata, 70% din pret achitandu-se pe parcursul a cinci ani. La licitatie au participat doi clienti, pretul de pornire fiind de 20 USD. Curtea spitalului a fost micsorata, dar patronii hotelului s-au ales cu o locatie ultracentrala, cu iesire la strada principala din Sinaia, cu vedere spre primarie si cu spatele la spitalul de care s-au delimitat repede cu un gard nou, inalt si galben.
Reteta extravilan – intravilan
Langa Manastirea Sinaia, cineva a „decupat” zidul strazii inalt de cativa metri. In Cartierul Furnica, Ion Dragoi a taiat un artar vechi de peste 100 de ani, dupa ce a primit un petec de verdeata drept in intersectie. Altii isi supraetajeaza casele sau garajele sau isi exercita simtul proprietatii ridicand garduri marete.
Vlad Oprea, director al firmei Privacons, spune ca, desi exista planuri de urbanism, se intampla ca acestea sa nu fie respectate. Se construieste uneori in zone in care nu exista utilitati ca apa sau gaze. „Se intampla ca proprietarii unor terenuri sa nu respecte planul de urbanism sau niste principii estetice, construind intr-un cartier vechi, cu case mici, cate o vila rosie de doua ori mai inalta decat restul locuintelor.” Dar in Romania nu s-a daramat de doisprezece ani nici o vila construita aiurea; ca si in aceste cazuri, la Sinaia, s-a aplicat cel mult o amenda din partea primariei. In cartierul Cumpatu, cine, pe unde a achizitionat teren, construieste. „Se fac locuinte in speranta ca, pana la urma, primaria va introduce si utilitatile necesare. Altii achizitioneaza la preturi reduse terenuri in extravilan, bine amplasate, le parceleaza si asteapta sa le vanda”, mai spune Vlad Oprea.
Primarul din Sinaia, Ion Bucur, spune ca primaria nu poate controla ce se intampla pe terenurile care nu tin de oras. Terenuri care sunt insa mult mai bine amplasate decat multe zone orasenesti.
RomSilva a facut, pana in prezent, zeci de schimburi de terenuri, cedand zone de la marginea orasului in schimbul unor terenuri din Doftana, Moroieni etc. Astfel, RomSilva a cedat, de exemplu, terenuri in spatele Pelesului. Noii proprietari au inceput sa taie copacii si sa isi faca vile pe unde au reusit. Pentru acestia primaria a facut si un imens bazin cu apa, in anii trecuti, desi primarul actual spune ca nici acum zona nu este in intravilan. si daca asta se intampla in spatele Pelesului, in fata, la cateva zeci de metri de castel, e plin de colibe si tarabe la care se vand kitschuri. Gunoaiele se arunca in rau. Iar unii dintre rromii care vand aici s-au apucat sa care pavelele acasa, lasand drumul cu gauri.
si Calea Codrului, o zona frumoasa si accesibila, s-a transformat din padure in santier. Se construieste ca in codru. Sunt si constructii care respecta toate standardele, dar multi defriseaza pe unde apuca si isi fac case fara sa tina cont de altceva decat de faptul ca, acum, terenul e al lor.
Printre altii, o singura persoana, Ion Rotileanu, detine acolo 10.000 de metri patrati, tot in urma unui schimb cu RomSilva. Poate parcela si vinde fara probleme. Daca il ajuta si primaria cu un program de extindere a zonelor din intravilan, cu siguranta nu se va supara nimeni. si daca vine si ministrul Agathon – cum obisnuieste cand e vorba de „case mari” – sa taie panglica intinsa la obiect, e perfect.    

Cazino Anda, Spital Copii, Hotel Anda. Hotel in curtea spitalului. Poza facuta din curtea Primariei, una din putinele zone inca neconcesionate.

Pe Cumpatu, simtul proprietatii ingradeste aleile. Ca sa treci dintr-un cartier in altul ori ocolesti prin padure si sari peste rau, ori sari gardul.

Dar iubirea de o casa nu mai e un zid, daca ai aprobare.