Franta este acuzata ca adopta aceasta strategie pentru a bloca o posibila preluare de catre grupul italian Enel a uneia dintre ramurile companiei Suez. Daca fuziunea dintre cele doua firme franceze de utilitati se va realiza, va rezulta un nou gigant energetic.

Intentia Enel de a cumpara Suez si divizia belgiana a acesteia, Electrabel, a fost blocata de anuntul Frantei privind fuziunea companiilor Suez si Gaz de France (GDF), evaluata la circa 40 de miliarde de dolari, in urma careia va rezulta cel de-al doilea mare furnizor de utilitati din lume. Compania nou creata, detinuta in proportie de 40% de statul francez, va deservi circa 214 milioane de consumatori de gaz, apa si electricitate de pe patru continente. Noul grup va avea o cifra de afaceri de aproximativ 64 de miliarde de dolari si o capitalizare bursiera care va depasi 70 de miliarde de euro, plasandu-se astfel imediat in urma EDF.


Aceasta hotarare a generat insa tensiuni politice intre guvernele francez si italian. In timp ce ministrul francez de finante, Thierry Breton, solicita urgentarea discutiilor dintre Gaz de France si Suez, premierul Silvio Berlusconi a cerut declansarea unei actiuni de raspuns la acest “act de ostilitate economica”. Comisia Europeana a cerut Frantei explicatii in legatura cu acuzatiile de regizare a unei fuziuni intre grupurile GDF si Suez, termenul limita pentru primirea unui raspuns din partea autoritatilor franceze fiind saptamana viitoare.


Impotriva s-au declarat si membrii autoritatii belgiene de reglementare in sectorul energetic (CREG), care sunt de parere ca realizarea unei fuziuni intre grupurile de utilitati GDF si Suez ar avea consecinte importante asupra concurentei in domeniul utilitatilor in Belgia. Intr-un studiu privind efectele acestui proiect, institutia belgiana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu siguranta furnizarii de energie nucleara. CREG propune ca GDF sa vanda pachetul de 25,1% din actiunile detinute la SPE, singurul producator de energie electrica din Belgia, in afara de Electrabel, companie detinuta de grupul Suez.


Nici Jonathan Stern, director al departamentului de cercetare in domeniului gazului natural din cadrul Oxford Institute for Energy Studies, nu vede cu ochi buni preluarea Suez de catre Gaz de France. El este de parere ca posibila fuziune intre cele doua companii franceze, la fel ca si cea dintre E.ON si grupul Endesa din Spania, nu vor crea un mediu competitiv sanatos.


Membrii Comisiei Europene, si nu numai, sunt din ce in ce mai ingrijorati pe masura ce curentul protectionist castiga teren in Europa. Politicienii danezi isi reconsidera planurile de privatizare a sistemului energetic national. si autoritatile spaniole si-au manifestat ingrijorarea dupa ce trustul german de utilitati E.ON a anuntat ca intentioneaza sa preia, pentru 29,1 miliarde de euro, compania Endesa.


Energia a fost considerata, timp de mai multe decenii, o problema de securitate nationala, in special in Europa, cunoscuta ca fiind un mare importator de energie. Fuziunile care au avut loc in ultima perioada in acest sector au readus pe tapet problema constituirii unei politici energetice comune. In acest context, sarcina Uniunii Europene nu este deloc usoara. Pe de o parte trebuie sa incurajeze liberalizarea pietei comune, iar pe de alta parte trebuie sa aiba grija sa nu se creeze un monopol pe continent. Saptamana trecuta, comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, spunea ca statele europene ar trebui sa se concentreze asupra crearii unor companii suficient de puternice pe plan european pentru a face fata competitiei unor firme din China. Frattini a adaugat ca tarile europene nu ar trebui sa adopte strategii defensive impotriva incercarii unor tari ca Italia, Luxemburg sau Olanda de a crea campioni europeni in domeniul utilitatilor.


Parerile specialistilor sunt insa impartite. Unii sunt de acord ca trendul il constituie liberalizarea pietei energetice, in timp ce altii cred ca toate aceste declaratii despre piata libera si doborarea barierelor comerciale sunt doar vorbe in vant.


Compania Gaz de France este prezenta si pe piata romaneasca din octombrie 2004, dupa preluarea unui pachet de 30% din actiunile societatii Distrigaz Sud, pentru care s-a angajat sa plateasca 128 de milioane de euro. Apoi, printr-o majorare de capital, Gaz de France a atins o cota de 51% din actiuni, pe care le-a transferat, in 2005, catre Romania Gas Holding B.V, afiliat al Gaz de France.

Cele mai importante tranzactii din Europa



Cumparator Achizitia Valoarea tranzactiei

(mil. USD)

Anul
Gas Natural SDG SA Endesa SA 28.267 2005
Suez SA Electrabel SA/NV (49,92%) 13.871 2005
AEM SpA/Electricite de France SA-EDF Italenergia Bis SpA 10.334 2005
International Power plc, Mitsui&Co Ltd Edison Mission Energy 5.489 2004
EDP Hidroelectrica del Cantabrico (56,2%) 2.687 2004
Morgan Stanley ENEL SpA

(6,6%)

2.582 2003
E.ON AG Aquilla Inc&FirstEnergy Corp 2.057 2003
Elsam A/S ESA A/S (78,75%) 1.640 2003
E.ON AG Graninge AB (61,3%) 1.155

2003



Preluarea Endesa de catre Gas Natural pentru suma de 28 miliarde de dolari a fost considerata de specialisti tranzactia anului 2005 in sectorul energetic. Aceasta achizitie a detronat recordul de 26 miliarde de dolari inregistrat in 2004 in SUA, odata cu preluarea PSEG de catre corporatia Exelon.

Sursa: PricewaterhouseCoopers, Power Deals Annual Review 2003, 2004 si 2005