“Prima reţea 5G din Europa va fi funcţională în 2019 sau 2020.  Este o chestiune de timp, iar acum trebuie finalizat standardul. Sunt încă discuţii legate de posibilitatea de a conecta cât mai multe dispozitive la reţea, versiunea IOT a 5G-ului, şi capacitatea per utilizator în ceea ce priveşte video streaming-ul”, a declarat Pellissier.

În ceea ce priveşte ţara noastră, aici ar putea fi lansată una dintre primele reţele 5G din lume. “România este o ţară cu un incredibil apetit pentru tehnologie, oameni extraordinari în IT şi suficient de mică pentru a desfăşura teste. Spre exemplu, România este prima ţara unde am lansat serviciul Voice over Wi-Fi”, spune Pellissier. 

Stockholm şi Tallin, primele oraşe cu 5G

Operatorul TeliaSOnera şi Ericsson au anunţat că oraşele Stockholm şi Tallin vor avea reţea 5G în 2018. “Împreună cu TeliaSonera am lansat prima reţea comercială 4G în 2009 şi vom fi primii şi în privinţa 5G”, a declarat Hans Vestberg, CEO  Ericsson.

5G va aduce viteze de aproximativ 1.000 de ori mai mari decât viteza medie de acces la internet mobil pe 4G. Acest lucru va însemna ca un întreg film HD va putea fi descărcat într-o secundă. Latenţa, sau timpul necesar unei reţele de a răspunde unei comenzi de rularea a unui clip sau de încărcare a unei pagini web, va scădea de la 120 milisecunde în cazul unei reţele 3G sau 15 milisecunde în 4G la doar 1 milisecundă, adică va fi complet imperceptibil.