‘Am pornit, am pornit!’ – sala plină a hotelului de 5 stele unde a fost organizat congresul a salutat în picioare ultimele declaraţii ale lui Bernd Lucke, purtătorul de cuvânt al partidului ‘Alternativă pentru Germania’, care a afirmat că ‘a sosit momentul’ pentru a viza accederea în Bundestag /camera inferioară a parlamentului federal german/.

Cu cei 7.500 de aderenţi şi donatori declaraţi, începând din momentul înfiinţării sale, în februarie, şi cu cei 1.400 de membri prezenţi duminică la Berlin, partidul ‘Alternativă pentru Germania’ crede cu tărie în şansele sale.

Sentimentul că Germania nu mai conteneşte să plătească pentru ţările îndatorate din zona euro a dominat discursurile participanţilor la congres, la fel ca impresia că Europa devine tot mai inumană şi mai tehnocrată.

Deteriorarea imaginii Germaniei îi nelinişteşte de asemenea pe membrii noului partid, care atenţionează că ‘toate eforturile întreprinse în acest sens după război, timp de decenii, au fost reduse la zero’.

Ideea că vechile partidele politice au pierdut orice contact cu aşteptările electoratului este un alt mesaj major pe care doreşte să-l plaseze în prim-plan ‘Alternativă pentru Germania’.

Potrivit ultimului barometru dat publicităţii vineri de postul de televiziune ZDF, peste un sfert dintre germanii intervievaţi ar vedea cu ochi buni ieşirea ţării lor din zona euro, iar 17% s-au declarat hotărâţi să voteze un partid care ar milita pentru această opţiune.

SURSA: Agerpres